Skip to main content
  • 24.08.2016.

Potreba stvaranja DJ udruge koja bi štitila kolektivne interese!

Prije nekoliko mjeseci upitali smo predstavnike ZAMP-a da nam razjasne neka pitanja koja orbitiraju oko pojma DJ licenci.

 
Informacije koje smo dobili uključivale su da će za mlade ljude koji tek počinju cijena prve godišnje licence biti umanjena za četvrtinu, da DJ-i koji glazbu vrte s originalnih izvora kao CD-a ili vinilki ne trebaju dozvolu ZAMP-a i da je ona potrebna samo pri umnažanju ovih djela, remiksanju ili korištenju specifičnih sampleova kod kojih je potrebno dopuštenje autora djela. Licenca vam neće trebati ni puštate li u javnost svoje vlastite originalne produkcije.

 
No paralelno se potegao i problem definiranja pojmova kao što su recimo "afirmirani i neafirmirani DJ", koji bi mogao utjecati na cijene licenci i ZAMP je objasnio kako ne postoji jedan predstavnik ili udruga koja bi štitila interese onih koji noći provode za pultom i kojima bi se mogli obratiti. Nikada do sada meštri elektroničke glazbe nisu imali jedno ujedinjeno tijelo koje bi ih zastupalo u pravnim pitanjima i koje bi moglo razjasniti nejasne ili krivo definirane pojmove ili one koji su uspostavljeni izvan domene elektroničke glazbe kao specifičnog žanra. Rezultat je taj da većina glazbenika u komercijalnijim vodama posjeduje licence, dok velik dio underground DJ-a, kako i priliči podzemlju, operira u mraku.
 
Tema potrebe za udrugom ili organizacijom, preko koje bi DJ-i mogli ostvariti prava za sebe i kolege, potegla se i na segmentu sa ZAMP-om održanom u sklopu KS Takeovera u Splitu 3. lipnja. Prednosti stvaranja jednog ovakvog sliva su višestruke i mogle bi omogućiti utjecanje na zakone, odredbe i odluke koje ih se direktno tiču, ali i apelirati snažnije da strani festivali koji bijesne pod lokalnim nebom imaju veći broj sudionika s domaćih lineupa koji će biti pravedno kompenzirani za svoje vrijeme, a ne isplaćeni u ulaznicama ili rečenicama da bi im trebala biti čast što imaju prilike uopće svirati na eventu ovakve magnitude. Simboličke članarine bi mogle biti usmjerene u stvaranje boljih uvjeta za sebe i scenu, a dio sredstava prenamjenjen za financiranje novih događaja na kojima bi mladi ljudi mogli dobiti solidne početke i podijeliti svoju glazbu s kolektivom, ili pak u svrhu edukacije, dijeljena iskustava ili uspostavljanja raznih servisa.

 
Trenutne cijene licenci su određene prema količini glazbenih djela koje planirate koristiti, unutar domena od 1 -4000 djela, 4001 – 6000, 6000 – 10000 i kao dodatak stoji cijena za prijavu jednokratnog eventa na kojima će se koristiti od 1 – 10000 glazbenih djela. Sve licene, bez obzira na to kada su prijavljene, vrijede do kraja kalendarske godine.
 
a) od 1 do 4.000 djela: 1.360,00 kuna uvećano za PDV
b) od 4.001 do 6.000 djela: 1.700,00 kuna uvećano za PDV
c) od 6.001 do 10.000 djela: 3.400,00 kuna uvećano za PDV
d) single event licence od 1 do 10.000 djela: 400,00 kuna uvećano za PDV
 
Kako je povijest pokazala od udruživanja prvih ljudskih zajednica, preko uspona koncepta teama i industrijske revolucije, pa do danas – snaga je u broju. Više glasova spojenih u jedno s zajedničkim ciljem i misijom mnogo je snažnije no pokoji usamljeni šapat iz gomile. Ako vam se nešto ne sviđa, ne smatrate to optimalnim, prvednim ili najboljim rješenjem, sjajno je da živimo u svijetu u kojem je jedina konstanta promjena, a klackalica može prevagnuti uz malo truda i volje. Stoga pozivamo sve renomirane DJ-e i mlade ljude koji tek počinju puni elana, želje i energije, da iniciraju stvaranje jednog kolektiva koji bi definirao način djelovanja, ciljeve i načine kako da do njih stignu na korist obje strane. Bolje riješenje uvijek spava negdje u prikrajku, samo ga je potrebno pronaći! 

 
Stari gospodin Grk, Periklo, još je napomenuo: "Samo zato što tebe nije briga za politiku, ne znači da politiku neće biti briga za tebe!" – Možeš govoriti kako samo želiš ići okolo, uživati u širenju i slušanju glazbe bez legalnih zavrzlama, ali neminovno si dio kotačića mašinerije htio ti to ili ne. Pa ako već ne možeš izaći iz stroja ostaje ti da promijeniš kotačiće i preusmjeriš vodu na svoj mlin koliko je to moguće.
 
 
 
 
wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk