Skip to main content
  • 12.03.2017.

Propale hrvatske tvornice treba pretvoriti u techno/house klubove

U splitskoj luci gdje ljeti prođu miljuni turista odavno je potopljen jedan brod.

Piše: 


Nekada davno tvrtka Dalmacijavino bila je div u proizvodnji alkoholnih i bezalkoholnih pića, a onda je utonula u surovu hrvatsku svakodnevicu gdje je na papiru postala samo jedna brojka, jedno slovo i jedna igračka u rukama vladajućih.


Foto: Laurie Mitchell

Fotografi Splitskog portala ušli su unutar ruševina i zabilježili kaos.

Godinama su pogoni propadali pa tako i ovaj kojeg upravo gledate, da bi konačni spas ove potonule tvrtke došao prošle godine, kada je u stečaju kupio novi poduzetnik.

No, ono što je nas asociralo gledajući splitsku tvornicu Dalmacijavina u trajektnoj luci jest, da unatoč novom vlasniku ona i dalje stoji napuštena, pa kako bi bilo da nekada netko iz države, grada ili pak sam vlasnik konačno shvate da ovo ruglo samo ruši vizuru grada.

A što da netko od ovih derutnih prostora napravi techno/house klub s više plesnih podija. U zapadnoj Europi mnogo je uništenih tvornica i skladišta u kojima su izniknuli novi klubovi, koncertni prostori ili samo mjesta s povremenim "secret"partijima.

Tanzhaus West u Frankfurtu, Berghain i Tresor u Berlinu, Printworks London, Trouw Amsterdam, a upravo se renovira i bivša elektrana Packard Plant u Detroitu gdje bi trebao niknuti novi Tresor, samo su neki od primjera..

U Hrvatskoj postoje klubovi u bivšoj tvornici Katran (Zagreb), Munja (Zagreb), te Torpedo (Rijeka)..

S obzirom na to da je turistička sezona Splita sve duža, postoje dobri preduvjeti za takvo nešto.
Cijelu fotogaleriju prostora pogledajte ovdje.

Ima li i u Vašem gradu sličnih priča?
Pošaljite nam fotografije prostora u Vašem gradu na urednik@klubskascena.hr za koje mislite da bi se jednog dana mogli pretvoriti u mjesta za partijanje. Sigurno je da u Hrvatskoj postoji mnogo sličnih prostora s obzirom da su tijekom posljednja 2 desetljeća ugašene mnoge tvornice.

Naslovnu fotku potpisuje Poslovni.hr

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2