Skip to main content
  • 4.07.2020.

Scena i politika uvijek su bile na suprotnim stranama

Od svojih početaka hrvatska ali i druge elektroničke scene su nastajale spontano i ilegalno u podrumima, manjim klubovima, napuštenim skladištima ili tvornicama.

Piše: 


Skoro tri desetljeća u Hrvatskoj svi skupa stvaramo i razvijamo je za sebe, za našu publiku i naš san. I onda se povremeno u intervalima pojave oni koji žele nešto napraviti na brzinu ili preko noći; pokupiti vrhnje i pokvariti sve ono šta se gradi desetljećima.


Foto: AFP

Posljednjih dana društvene mreže vrve komentarima i razočaranjem kako publike tako i samih aktera scene nakon što se saznalo da je jedan DJ odlučio ući u politiku i to na sve strane proklamira. Nastale su polemike i rasprave u javnosti zbog čega se ovaj mladić odlučio prošetati putevima onih protiv kojih se scena uvijek bori i koji su godinama priječili put razvoju našeg sna. Taj DJ  (uvjereni smo da znate o kome je riječ) je posljednjih godina sa svojim kolektivom, ali i osobno nanizao priznanja, povezao i rasplesao scenu.

I onda GAF!

Znaju li možda gore spomenuti da su političari do jučer praktički radili sve da zabranjuju i gase partije naše mladosti, šalju represivne organe da pretresaju partijanere do gola ili ih mlate palicama na plažama tzv. hrvatske Ibize.

Danas je naša glazbena industrija u ogromnoj krizi, a podrška institucija je u velikoj mjeri izostala, mnogima su uskraćena sredstva za ugovorene projekte, tako da je pitanje kako će nam scena u 2021. uopće i izgledati. Slijedeća fotografija je dostojan primjer kako se pogoduje festivalima!

Ukazala se prilika za ovog DJ-a da preko liste najgore moguće opcije i njenog vođe, osigurati ulazak u Sabor, uz sigurnu plaću i mnogo novca za nadolazeće projekte njegovog kolektiva. Kreativni projekti ovog kolektiva često su bili povezivani sa politikom i bez nje ne bi bilo ničega, kao ni novaca na natječajima, a prvi veći zalogaj poput festivala završio lošom organizacijom, raspadom sistema i fijaskom.

Tako je jedan DJ sebi zapečatio sudbinu jer sve što je napravio do sada, samo je jednim krivim potezom preko noći postalo bezvrijedno.

Izgubio je / Izgubili su osjećaj za feeling – ili ga nikad nisu ni imali?!

Zbog čega? Nagađamo, a probajte i Vi…

1. Možda zbog direktorske fotelje u TZ svoga grada

2. Dobro plaćene pozicije na nekoj funkciji gdje će njegov kolektiv dobivati prednost pred drugima

3. Zbog par desetaka tisuća kuna na računu svoje udruge

4. Možda je u pitanju par jačih kontakata u institucijama koje će mu donijeti više novaca za projekte

Jedan od članova kolektiva nedavno je izjavio: "Za par godina mi ćemo preuzesti scenu". Od koga će je preuzesti?

Oni koji grade svoje sutra na politici, svoje projekte financiraju preko političkih veza moraju znati da padom tih gorostasnih figura padaju i oni.

Ne ostaje ništa za njima. Nikakav trag. Samo prazne riječi.

Zbog politike, ili ulaska u klub onih koji kada namirišu novac gube razum. Jasno je da su apetiti njegovog kolektiva veliki, a velike stvari na našoj sceni nisu moguće bez koketiranja ili ulaska u politiku. Jedno je mijenjati percepciju institucija i medija kroz projekte koji imaju smisla, a drugo je kada se stalno ulizujete lokalnoj politici i dobivate novac na natječajima za projekte koji ponekad imaju, a prečesto nemaju smisla i zdrave logike.

No, što će se dogoditi kada lokalna politika izgubi na izborima? Kakva je budućnosti tih ili gore spomenute organizacije? Doslovno nikakva.

Svatko tko je na scenu došao sa ljubavlju tu se i zadržao desetljećima bilo kao DJ, producent, promotor, kolektiv i slično. Bilo je i onih koji su promašili umjetnost. Svatko tko je došao sa ciljem da zaradi veću lovu ostao je samo puki prolaznik kojeg je zgazilo vrijeme.

Scena je PLUR – Peace, Love, Unity, Respect


Foto: Udruga Pravi put

Šteta je što smo u većem dijelu na sceni vjerovali u ovog DJa i taj kolektiv da imaju energiju i da su pravo pojačanje. Sad tek vidimo da je sve nastalo silom politike, a da su koronavirus, novonastala kriza ili nešto treće ovoj ekipi totalno pomutili vrijednosti za koje se svi zalažemo.

"Možda te vrijednosti nikada nisu ni imali, možda je sve bila samo maska, a znamo da maske uvijek padaju…"

Nije loše prisjetiti se slijedeće dvije trake za kraj ove gorčine. Možda im iz džepa konačno dođe do glave!

Izbori su potreba i mogućnost da izrazimo svoje mišljenje, ali kao građani. Ništa više od toga! Pobjede bilježimo isključivo na flooru!

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2