Skip to main content
  • 21.06.2017.

Sramotno! Hrvatski Svjetski dan glazbe je bez elektroničke glazbe

Nakon što smo pregledali program Hrvatske Glazbene Unije povodom obilježavanja Svjetskog dana glazbe po hrvatskim gradovima, došli smo do zaključka da je i više nego sramotan, jer u njemu nema ni mrvice elektroničke glazbe.

Piše: 


"Stotine profesionalnih i amaterskih glazbenika, besplatni koncerti i scenski programi na brojim atraktivnim lokacijama, samo su dio programa kojim će se Hrvatska 21.6. priključiti brojnim zemljama svijeta i obilježiti Svjetski dan glazbe. Izađite na ulice i trgove Zagreba, Splita, Rijeke, Osijeka, Pule, Dubrovnika, Primoštena, Županje, Nove Gradiške, Bjelovara i drugih gradova te poslušate glazbu i time podržite talent i rad koji glazbenici ulažu kako bi svima uljepšali život", ističe se na stranici www.svjetskidanglazbe.com kojeg potpisuju HDS i HGU, točnije Hrvatsko društvo skladatelja i Hrvatska glazbena unija.

Na koncertima se susreće amaterska s profesionalnom glazbenom scenom u mnogim različitim glazbenim stilovima: rock, jazz, klasičnu glazbu, etno, hip-hop, DJ-eve, itd… Cijeli program objavljen je ovdje.

Zemlja koja već godinama živi od festivalskog turizma, gdje je elektronička glazba postala dio kulture i svakodnevice na Svjetski dan glazbe može se pohvaliti isključivo organizacijama koje potpisuju domaći promotori bez potpore HGU-a. Pa što bi scena bez Klubske scene koja će Vam tako pokazati gdje trebate proslaviti Svjetski dan glazbe – tako danas možete uživati u InMusic Festivalu u Zagrebu ili pak Stereotipu s Dixonom i Solomunom; u Mastersu su 4 proslave roćkasa, dok u osječkoj Tufni gostuju Lemon i Mark Ash, a u splitskom Centralu vrti DJ Ralf; na moru Vas čekaju klubovi poput onih na Zrću – Noa Beach, Rocks, Aquarius, Kalypso, ali i brojni drugi partiji koje donosimo u našem kalendaru.
{youtube}IrlYeWMdXbE{/youtube}

Tako će prvi dan ljeta ili SDG ostati nam u pamćenju kao Dan kada se crnilo spustilo pred hrvatske glazbene institucije. Čini se da nema dana u Lijepoj našoj na kojem nije ostala mrlja: u ovom slučaju mrlja hrvatskih glazbenih institucija. Naš savjet je ipak da se prepustite čarima elektroničkog ugođaja na jednom od preporučenih partija i slavite Svjetski dan glazbe na svoj način, jer mrljama nikad kraja.. pa će možda ova pjesmica na kraju pomoći da iduće godine oni koji su plaćeni za to, ipak ovaj dan osmisle nešto kreativnije, modernije i šarenije!
{youtube}bhSB8EEnCAM{/youtube}

sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk