Cookie Consent by FreePrivacyPolicy.com
Baner

Techno mise u švedskoj crkvi povećale broj mladih vjernika

Subota, 19 Kolovoz 2017

Crkva u Švedskoj je još 2011. pristala da tradicionalne pjesme na misama zamjene elektroničke i u tome nije pogriješila.


O tome su pisali svi svjetski mediji kako je isuviše konzervativna crkva dopustila da mladi sudjeluju u techno misama. Često su repertoari bili ispunjeni ljubavlju i plesom na house, techno i hardcore ritmove.

Sve je to bio dio plana kako namamiti kršćansku mladež u crkvu pošto je broj mladih vjernika strahovito opadao, a na ideju je došao svećenik Olle Ideström iz Stockholma koji i danas organizira techno mise pod imenom "Technomässan". Te 2011. sve je započelo u crkvi Svih svetih u Stockholmu koju su jedne nedjelje osvjetlili treptajućim svjetlima i pustili prve techno ritmove. Luteranska crkva pozdravila je inicijativu mladog svećenika s nadom kako će tu prvu techno nedjelju ujutro u crkvu doći veći broj mladih ljudi, a to se i dogodilo. Na prvu techno misu crkva nije mogla primiti sve vjernike pa je Ideström bio isuviše sretan s pozitivnim feedbackom.


Po uzoru na ovaj primjer, u Hrvatskoj za sada vlada tišina, tek pokoji svećenik ili župnik odluta do Ultre ili Modem festivala i napiše pozitivnu ocjenu o elektroničkoj glazbi. Zapitajte se koliko bi ovo društvo moglo umno napredovati kada bi barem u jednoj crkvi techno mise postale tradicionalne, a onda je vjerojatno da bi neko od toga napravio i biznis, no pitanje koje se i dalje postavlja jest šta bi država imala od toga i kako to sve oporezovati, kad crkva u doba fiskalizacije jedina prima novac u gotovini.