Skip to main content
  • 15.08.2018.

Zabranjeni partiji u šibenskoj Rave pećini. Razlog je posve bizaran!

Zbog mišljenja Hrvatske agencije za okoliš i prirodu (HAOP) da svojim glazbenim programom možda ometaju šišmiše koji obitavaju u pećini Mandalina, udruga RatCat je prisiljena otkazati sve što su započeli tamo raditi ovoga ljeta.

Piše: 


Prisjetimo se samo nekih nezaboravnih momenata koje je pružio prvi party u Pećini:

Šibenska pećina odvela partijanere u novu dimenziju clubbinga

Zbog ovakve atmosfere idemo na partije. Rave u šibenskoj Pećini pravi je dokaz za to!

Unikatna pozornica, program sa suvremenim izvođačima elektroničke glazbe, ogromna energija, entuzijazam i uloženo vrijeme u sam projekt, te fotografije i videa koje su obilazile Hrvatsku, regiju i svijet, tako su u kratkom vremenu otišle u povijest sa velikim upitnikom ispred svega. Zašto?

Prilika je to bila da se Šibenik dodatno ucrta na mapu party destinacija jer u posljednje dvije godine u Gradu se stvorila pozitivna vibra i element zajedništva kakvog odavno nismo vidjeli kod mladih ljudi u ovom kraju. Tu su svakako pomogli brojni programi od fantastičnih priredbi u Tvrđavi kulture, preko oživljavanja zimske scene pod okriljem Udruge RatCat u Kuglani, njihovi boat partiji, zatim Project Vojarna, Obonjan i drugi.

Ali ne, trebao je netko doći i naći razlog da zatvori jednu od najljepših i najoriginalnijih novih ljetnih pozornica na Jadranu. Ovim stanjem stvari nije samo zakinut Šibenik, već Dalmacija, Hrvatska i regija. Kakvi li bi samo prizori odlazili u svijet sa ovog plesnog podija.

Evo o čemu se zapravo radi, objasnili su u udruzi RatCat:

"U trenutku kada smo dobili sve potrebne dozvole za rad i uz potporu lokalne samouprave očistili taj zapušteni prostor, nismo imali nikakvu spoznaju da bi tamo bile kolonije šišmiša kojima bi svojim aktivnostima mogli naštetili. To smo doznali tek nakon što je netko anonimno prijavio naš program HAOP-u, a ta agencija iznjedrila neke nove, nama nepoznate podatke o životinjskom svijetu u pećini koja je inače otvorena za posjetitelje i nije pod nikakvom posebnom zaštitom.

Čekajući da se utvrdi pravo stanje na terenu, otkazali smo programe planirane za 3. kolovoza i 11. kolovoza, a nakon što su nas danas iz HAOP-a konačno izvijestili o svom mišljenju da možda smetamo šišmišima, otkazujemo i party planiran za 25. kolovoza, odnosno sve ostale koje smo planirali raditi do kraja ljeta.

HAOP nije zabranio održavanje programa, nego su samo mišljenja da bi naše aktivnosti možda 'mogle predstavljati značajan negativan utjecaj' na šišmiše, a to 'možda' moglo bi se potvrditi ili opovrgnuti jedino izradom studije za koju RatCat nema sredstava.

No, izrada takve studije bit će nužna za razvoj Šibenika jer iz ovakvog mišljenja HAOP-a proizlazi da se na području bivše vojarne Bribirski knezovi ne smije raditi ništa, a na tom prostoru sutra bi trebala biti izgrađena nova bolnica, vatrogasni dom i cijeli niz sadržaja bitnih za grad.

Kako bilo, ponosni smo na sve što smo napravili projektom The Cave, od čišćenja zapuštenog prostora do organizacije partya na kojima su podjednako uživali izvođači i publika.

Kratko smo uživali na najljepšoj novoj pozornici ovoga ljeta na Jadranu i sjajno se zabavljali što namjeravamo raditi i nadalje, pa vas ovom prigodom pozivamo da dođete plesati s nama na novoj lokaciji!

Uskoro ćemo vas izvijestiti o tome detaljnije, a dotad, hvala svima koji su se borili za ovaj projekt i posebno hvala publici."

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2