Skip to main content
  • 6.12.2017.

Zašto nema elektroničke glazbe na Adventu u Splitu, odgovaraju iz Grada…

Na našu oštru reakciju za program "Advent u Splitu" gdje je izostavljena elektronička glazba i time nanesena šteta svim njenim dionicima, iz gradske agencije Spalatum DMC jučer je stigao odgovor na naš upit.

Piše: 


"Već četiri godine sudjelujemo u organizaciji Adventa u Splitu, a drugu godinu smo kreatori programa u suradnji s TZ Splita. Koncepcija ovogodišnjeg programa vođena je osnovnom idejom zabave za sve generacije u svećanom Božićno – Novogodišnjom ozračju s naglaskom na  zastupljenost različitih glazbenih stilova (od klasike, nastupa mladih glazbenika akademaca, opernih i glazbenih solista, popa, rocka, jazza , bluesa). Tako će se na rivi u 47 dana programa održati oko 30 koncerata renomiranih glazbenika i oko 23 nastupa DJ-eva.

Elektronska glazba je zasigurno važan segment popularne glazbene kulture ali je programski primjerenija specijaliziranim događanjima kao što je „Ultra music festival“ i nekim zatvorenim klupskim prostorima. Ovogodišnji program Adventa u Splitu ima drugačiju programsku koncepciju okrenutu širokoj populaciji. Glazbenici koji nastupaju na brojnim live koncertima za svoj program odabrali su dobro poznate svjetske hitove, evergreene i glazbu primjereniju svim generacijama domaćih i stranih posjetitelja.

Kao odgovor na vaše pitanje o kompetenciji organizatora: ovogodišnji program Božićnog sajma u Splitu osmišljen je u suradnji Spalatum D.M.C.-a, TZ Splita, Hrvatskom glazbenom unijom i Glazbenom mladeži Split", ističe se u odgovoru koji nam je poslala voditeljica projekata Spalatum D.M.C. d.o.o., Marija Stančin Mijanić.

Evo našeg osvrta na odgovor iz grada:

"Dragi poteštatu Opara, odgovorne osobe Spalatum DMC-a i drugi..

Zar je moguće u 21. stoljeću, točnije pri kraju 2017.g. u kojoj cijela ekonomija i turizam obaraju rekorde na krilima elektroničke mašinerije da ste Vi odlučili ponuditi program širokoj populaciji u koju mi ne spadamo? Tko to sjedi u gradskim tvrtkama koje upravljaju novcem nas poreznih obveznika, tko sjedi u institucijama i kroji glazbene programe za mlade?

Sinoć smo prošetali Rivom da vidimo taj ugođaj i jedno je neminovno: oko 22h svira DJ na pozornici veličine 50 kvadrata. To izgleda tako siromašno i neukusno bez imalo mašte. Čak se trudio i vrtio probrane hitove koje nitko nije slušao jer su svi bili zavaljeni u svoje stolice i ispijali raznovrsna pića. Takva muzika za utorak u 22h nije primjerena ni jednoj Rivi na kugli zemaljskoj, pa zar u Gradu nemate nekoga tko je barem malo razmišljao o programskom i glazbenom konceptu Adventa u Splitu i izgledu scene. Zar ne bi bilo ljepše da je u utorak na pun mjesec publiku zabavljala neka primjerenija glazba drugom danu u tjednu, a kako se bliži vikend "beat" bi se trebao ubrzavati.

Split treba pratiti svjetske trendove i biti predvodnik i uzor svim generacijama, a suludo je očekivati da će se promaknuti u zimsku destinaciju programom na razini vašara, gdje je vrh ponude rakija i kobasica, te 23 DJ-a koji sviraju svadbe, stoga je Vaš odgovor diplomatski u nadi da ćete time rješiti problem. Problem nećete rješiti dok ga ne otklonite, a elektroničku glazbu nije moguće zanemariti bez obzira na činjenicu i zaključak koji ste naveli. Možemo samo konstatirati iz Vašeg odgovora nepoznavanje klupske i elektroničke glazbe i njenog pozitivnog utjecaja na društvo diljem svijeta.

Elektronička glazba nije samo Ultra ili neki zatvoreni klupski ambijent. Elektronička glazba je puno više od toga i dio je svakodnevice, života i stila mladih.

Programom koji ste predstavili pokazujete da Split ide jedan korak naprijed, a dva unatrag. To je daleko od onoga za sve generacije, a što se tiče našeg prijedloga da za iduću godinu uključite više mladih kreativaca, bio je s dobrom namjerom u želji da Grad Split bude internacionalno prepoznat u zimskim mjesecima kao „Place 2 Be“ i programom koji je suvremen i futuristički. Postoje brojni kreativci i platforme, domaći i strani studenti i izvođači koji bi se rado našli na jednom od trgova i zasvirali uz puno manji trošak od onoga koji imate za sadašnju garnituru izvođača. Čar je u raznolikosti što ste i sami rekli, a elektronička glazba ima sigurno 50+ podržanrova koji su danas dio kulture svakog društva. Smatramo da ovom zvuku možda nije mjesto na Rivi ili nekoj centralnoj pozornici, ali postoji dosta malih trgova i intimnijih prostora gdje bi se glazba i ambijent lijepo uklopili.

Što se tiče kompetentnosti u odabiru programa činjenica je da ga sastavljati mora onaj tko ima viziju razvoja kulture grada, a ne da Vam ga kroje ugostitelji prema potrošnji na šanku", ističe se u našem odgovoru.

Voditeljici projekta poslali smo i link na naš članak u nadi da će pročitati koje sve vrste elektroničke glazbe postoje na kugli zemaljskoj i koji DJ-i iz Splita i okolice bi mogli napraviti dobar plesnjak.

Ne očekujte ništa bolje za Novu godinu, Sv. Duju i druge događaje u Gradu, jer jedni te isti organizatori dobivaju na natječajima, a oni pak guraju svoje pjevače. Veliki se novac tu okreće, te se divimo vremenima kada su na Rivi nastupali Gotan Project. A da će se stvari promjeniti na bolje vjerojatno i hoće za nekih 5 do 10 godina. Potrebno je još samo malo strpljenja. Kamen po kamen palača, stoji u našem zaključku na ovu temu.
{youtube}MzvL11GphWw{/youtube}

Poštovani čitatelji, ako imate sličnih priča na temu Adventa iz svojih gradova podijelite to s nama, jer samo kroz jake medijske istupe možemo utjecati na promjene u svojim okruženjima. Javite se na urednik@klubskascena.hr

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2