Skip to main content
  • 26.09.2021.

Novi dašak zraka na sceni: Čudna Muzika na Regius Weekenderu

Petak i subota prošlog tjedna u Šibeniku se održala „posljednja“ proslava i party za neko vrijeme u ovolikom broju posjetitelja kakav je imala „Hala Šibenik“ za vikend.

Piše: 

Za vas koji ste možda propustili dupli vikender u Hali Šibenik od  strane organizatora Igora Bergama uz posebni začin Dražena Frue, dobre vile šibenske nezavisne scene i kuratora „Čudne Muzike“, rock koncerti Urbana i Bareta (predgrupe Diskodelija i Reah) su bili dobri.

Malo hladno znam, ali tu sam da vam ukratko prepričam tu Čudnu Muziku, iako moramo napomenuti kako ovako impresivna suradnja i integracija nekoliko glazbenih pravaca stvarno funkcionira i daje neki novi dašak zraka u nekako unaprijed određene forme postavke sličnih događanja.

No, krenimo redom sa dojmovima, ipak smo imali priliku slušati četiri glazbenika u dva dana. Redom pojavljivanja to su sljedeći umjetnici. Sandro Slamar aka Uabua (Zadar), Zoran Radin aka Zorro, Josip Čubrić aka Cubre, te Marino Mandić aka Chudak.

Uabua od nervoze do sjaja zvijezde u usponu

Uabua manje od 10 nastupa, konzistentno vjeran stilu vlastite osobnosti, lagan i energičan, uz sekvence kompletnih iznenađenja koja nam predstavlja kao ustaljene klišeje dok ih sustavno razbija i samim time stvara svoje osobni zvuk (ono što bi bass glave nazivaju "cheeky switch"). Zorroa sam jedan od prvih puta slušao, naravno uvijek otvoren za elegantnu four to the floor priču. Nastavak u revijalnome tonu, no ipak nešto više u formatu "standardnog" formula seta, koji me svejedno ostavio do samoga kraja na flooru.

Selekcijski u zoni potpune kontrole prostora u kojem nas drži uz skoro nesvjesnu i elegantnu primjenu tipičnih "pop-ish" traka koje se isprepliću kroz mix, a da ni u jednome trenutku nemamo osjećaj gubitka ikakvog, čak i malenoga, dijela komplete glazbene slike koju nam precizno i skoro kirurški prenosi u naše slušne organe. Definitivno napomenuti "respect the producer" kroz cijeli set, što ne samo da pokazuje ljubav prema cijelom izričaju umjetnika kojeg slušamo, nego i  upornost i volju da nam predstavi svaki detalj koji se odvija tijekom slušanja.


Josip Cubrić aka Cubre koji je osobno iznenadio sa jednim od boljih ako ne i najboljih Techno setova koje sam čuo zadnje vrijeme, kažu mi da je to „Sporky Disco“, također istina je isto ta da nisam preveliki ljubitelj Techna stoga uzmite ovo sa zrnom soli. No svejedno prvi dio posade nas vozi kroz tamne i čvrste ritmove pune obujma i topline koju često ne susrećem kod nekog tvrđeg izričaja u ovome pravcu (da mislim na lonce, lončiće i slične elemente koji me najčešće natječaju da "odem na zrak") ali ipak Cubre uspijeva upravo to.

Stabilno, sa selekcijom koja je već sama po sebi međusobno komplementarna i stoga zahtijeva minimalno manipulacije mixa koja se manifestira u obliku elegantnog i potpuno smirenog Cubreta dok čeka da se njegova ideja polako razvije u našim slušnim kanalima. Naravno nezaobilazni breaks kroz početak nastupa, te pred kraj kao okolne barijere priče koju smo slušali.

Najsvježije lice selekcije "Čudne Muzike", Chudak je live act koji pomoću par perifernih uređaja uglavnom radi kroz takozvani "Session View" Abletona (definitivno jedna od najpopularnijih metoda izvođenja live elektronike bez potrebe za puno manjih analognih uređaja), te tako razvija zvuk koji će nas voditi na ples.

Nažalost iz meni nepoznatih razloga desila se kraća pauza, otprilike 30ak minuta nakon početka Chudaka, uzrokovana tehničkim problemima. Ne bez potrebe za panikom, jer problem je bio po hitnom postupku riješen. "Drugi čin" nam donosi malo nervoznijeg Chudaka, no prelaskom na još lakšu chill/disco energiju, stvari se počinju polako razvijati u sve kompleksnije teme i pravce. Nekoliko oblika ritma od four to the floor do two step muzike, uz neprekidne melodije i live manipuliranje "sampleovima" dionica poznatijih traka ne bi li integrirao i neke nove i zanimljive modulacije i svašta uhu ugodnog.

Nažalost otprilike sat vremena prije kraja nastupa i partya opet se događa manji tehnički problem, no uz toliko različite opreme i elektronike na pozornici, te ukopčavanje svih uređaja je dovelo do te dvije kratke stanke koje su uz to perfektna sjele kao trenutci moguće promjene ideje nastavka programa. Chudaka nažalost ne ostajem poslušati do samoga kraja radi prijevoza iz Hale Šibenik, no nimalo ne sumnjam da je svoj treći javni nastup okrunio sa pobjedom nad vašim mišićima i općenito ekstremitetima.

Jedan predivan vikend, pun topline, muzike, smijeha i plesa.

Piše: Dragan Franc Srdoč aka FrenkyBoy za Bass Couture


 

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk