Skip to main content
  • 19.10.2022.

The Best Reunion festival – perfektno, kraljevsko, astralno putovanje za tijelo i dušu

Kultni klub The Best, povodom svoje 32. godišnjice, u subotu 15.10. postao je pravi vremeplov i vratio nas, bar na noć, dvadesetak godina u prošlost – ravno u zlatno doba hrvatske elektroničke scene

Piše: 

Damir Cuculić, jedan od stupova elektroničke glazbe u Hrvatskoj, okupio je naše elektro –veterane, ujedinio četiri fantastična klupska programa i organizirao, slobodno možemo reći, party za pamćenje. The Best Reunion Festival bio je, baš kao što je i zamišljeno – jedno perfektno, kraljevsko, astralno putovanje za tijelo i dušu.

Već na samom ulazu u Best bilo je jasno da će ovo biti neponovljiva partijana, sudeći po redu koji se stvorio već u 23h. Unatoč gužvi na ulazu, nervoze nije bilo – samo euforija, dobro raspoložena lica, sreća i iščekivanje „povratka u prošlost“ .


Otvaranje večeri trebao je odraditi Maminho koji je, uslijed zdravstvenih poteškoća, otkazao dolazak pa je umjesto njega uletio legendarni Kiki. Dj koji je postavio rekord u posjećenosti „allnightera“ 2002. vratio se na “mjesto zločina“ i svojim „THE BEST of loops and stereo studio classics“ vinyl setom od 23 do 01 rasplesao već puni klub.


Nakon Kikija, u 01h, DJ pultom zavladao je CET – poznat kao „King of warm up“. Svojim setom resetirao je sve prisutne, vratio nas na tvorničke postavke i priuštio nam teški flashback na ona sretna vremena Kraljevstva i Perfectiona. Plesali su apsolutno svi i prava je šteta da je njegov set trajao samo sat vremena.

Ispraćen pljeskom i ovacijama, CET je mjesto za DJ pultom prepustio velikom gospodinu elektroničke scene – Mr.Dj Dariu. Svima dobro poznati veteran techna i rezident Kraljevstva i Perfectiona, od 01 do 03:30 izvukao je the best of samog sebe i pošteno preznojio svakog partijanera u klubu. Odličan set, bravo.

Kad je u 03:30h Petar Dundov krenuo vrtiti ploče iz nekih davnih vremena zavladala je opća euforija. Atmosfera je dosegla vrhunac već u prvim sekundama Dundovog remixa Kraftwerka, i njegov cijeli set je bio harmonija nevjerojatne energije i fenomenalnog odnosa s publikom. “Bilo je lijepo vidjeti puno poznatih partijanera svih generacija. Odušeljen sam atmosferom, svi DJ-i su dali najbolje od sebe, svakako noć za pamćenje!” kratko je prokomentirao Petar.

Nakon Dundova, u 05h, svoj maestralni set startao je Damir Ludvig i „izuo nas iz cipela“. Fantastični Ludvig vratio nas je u doba Astralisa, svoju zaraznu energiju je kao i uvijek prenio na sve prisutne i doveo cijeli klub u stanje transa. Za naš portal dao je i kratki osvrt na Reunion.

Damir Cuculić me je nazvao neposredno prije ljeta i pitao me što mislim o tome da se nosioci klupskih večeri, Astralis, Kraljevstvo, Body&Soul i Perfection, u listopadu ponovno okupe na jednom velikom festivalu u klubu The Best, koji su svojevremeno redovito punili. Rekao sam mu da je to izvrsna ideja, te da želim biti dio nečeg što će pod isti krov staviti vrhunske domaće DJ-e, te staru i novu publiku. Koncept su prihvatili svi izvođači, a čim je objavljeno da će se event održati interes publike je bio veći nego za mnoga inozemna izdanja kojima Zagreb obiluje. Party je bio fenomenalan, a krcati je klub dokazao kako iskreni domaći umjetnici elektroničke glazbe znače daleko više od industrijski stvorenih zvjezdica koje organizatori nerijetko preskupo plaćaju.“ Moramo dodati kako se apsolutno slažemo s njim.

U 06h je za DJ pult stigao i legendarni Go Cut – drugi rezident Astralisa, i svojim energičnim setom zavladao krcatim Bestom.  Falilo je zraka (nažalost od 5 i pive) ali ne i dobre volje, energije, ljubavi, sreće i euforije.

Prvi dio programa je završio u 07h ali to nikako nije značilo razlaz – u punom Bestu, u rano jutro, mahom starija ekipa oduševljeno je „uplovila“ u after priču. Nikome nije palo na pamet ići doma. 20. godišnjicu programa Body & Soul fenomenalno su odradili članovi B&S DJ tima – FRX, Grade, Active Line Six. Alen i Toxic.

Nakon punih 13 sati partijanja, u 13h je službeno završio i drugi dio ovog fenomenalnog partija. Zvuk, vizuali, svjetla – sve je bilo na nivou, a prostor Besta  je, iako drugačije uređen nego prije 20+ godina, zaista jasno probudio sjećanja na stare dane. Gužva, nestašica pive u 05 ujutro i redovi pred wc-om više od ičega govore kakva je bila posjećenost, koliko je ovo bilo potrebno i koliko su ljudi zaista željni prave partijane.

Od ovog eventa se, od same najave, očekivalo puno ali je Reunion, ako nas pitate, nadmašio sve što smo mogli zamisliti. Bila je to jedna sasvim druga dimenzija – jedan spoj svega što je Best of hrvatske elektroničke scene. Doživjeti  ovakav spektakularan Reunion istinskih pionira i temeljnih stupova elektroničke glazbe u Hrvatskoj, u kultnom klubu, kolijevci tih nikad prežaljenih klupskih programa, bilo je upravo magično.

„Stara garda“ koja je svoj „zanat pekla“ u vrijeme kad je postati DJ iziskivalo, prije svega talent, a onda i novac, vrijeme, volju i puno truda, pokazala je kako im godine ne mogu ništa i uspjela na plesnom podiju ujediniti  razne generacije. Tu noć smo svi bili na jednom velikom PLUR oblaku, ni jedne negativne emocije nije bilo – samo ljubav, sreća, ples i radost.

Na istom mjestu okupiti „klince“ od 17 i ekipu od 45+, sve ih zajedno održati na nogama i u euforiji do podneva – to je svakako podvig za zapisati u kamenu. Bravo i HVALA na ovom neponovljivom Reunionu, zaista je bila noć za pamćenje. #peace #love #unity #respect

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2