Skip to main content
  • 30.03.2017.

4 partija za 20 godina legendarnog OmegaRitma!

Dok svi žarko žude za alfa statusom, alfa mužjaštvima i čeonim čopornim sjedalima, veliki vuku konce iz sjede, debelo u pozadini posljednjeg slova grčke abecede, tamo oko polukugle Omege nastaju velike stvari koje godinama oblikuju hrvatsku elektroniku i rastu s njom u najživljem periodu.

Ako si kojim slujčajem pretplaćen na duhovne sfere jasno ti je da je samo jedno alfa i omega simultano, a preslikaš li topografski nebesnike na zemaljce i zaviriš u početke domaće elektronike na ovoj poziciji ćeš naći svevišnjeg za pultom – Peru FullHousea. Povišen pult, u ravnini stopala, u golemom klubu ili podrumu znojnih zidova… nije ni važno. Ono važno je da ti je Pero uglavljen kao klin u najuzbudljivije razdoblje bujanja ritma 90-ih. 1997. dva mlada tipa, Pero FullHouse i kolega mu Ivan Podrug umjesto da samo pričaju kako žele promijeniti svijet uzimaju konce u ruke i ono što nastaje je isprepletena mreža domaće elektroničke potpore OmegaRitam.

Živio je kao label, organizator nekih od najboljih partija koje si imao čast loviti po domaćim podijima, kao izdavač Techno.hr magazina – prvog hrvatkog elektroničkog časopisa koji je izdan u 4 broja, i generalno onaj benzin koji poliješ po laganom tinjanju mirisa vikenda. Imaš li već podobro plesnog staža, prvi party si lovio 1997. u vodičkoj Capelli.

Neke stvari nose povijesti toliko blisko povezane da je nemoguće ne tretirati ih kao jedan entitet i ovo je slučaj s OmegaRitmom i poviješću dalmatinske techno/house scene. Ukrali su kraj 90-ih i početak 2000. za sebe, ozbiljno shvativši misiju plesa koja je oblikovala čitavu jednu generaciju. S preko 200 organiziranih događanja, gdje se plesalo na sve od detroit techna, preko techhousea i d'n'b-a, pa do electra i rave partija, usadili su se u kolektivno nesvjesno onih koji su prelazak tisućljeća proveli pred zvučnikom elektronike. Kao centar operiranja stajala je legendarna klupska majka, primoštenska Aurora, u kojoj su provedeni neki od najljepših OmegaRitam dana i u jednom trenu limba disparatnost globalne i domaće elektronike nije postojala.

Jedna sezona, taman prije Y2K panike, ugostila je redom Carla Coxa, Laurenta Garniera, Jeffa Millsa, Lukea Slatera, Richieja Hawtina i Marca Carolu. Mills je postavio neoboreni rekord Aurore 2001. s 5000 ljudi koji su satima zakrčili prometnice, a Cox na Gripama 2006. posramio je svjetske metropole. Mnogi sa svjetskog DJ vrha prvi puta ulaze unutar domaćih granica baš pod paskom OmegaRitma i stvara se hranjiva podloga za percipiranje Hrvatske kao globalne festivalske meke.

OmegaRitam je putem posipao toliko priča atmosferom u kojoj nije bilo bitno tko si ili od kuda dolaziš – svi su bili jedno na podiju. Stotine noći rezultirale su s jednako toliko upoznavanja pod zvučnicima, od kojih su neki postali životni suputnici i ponosni roditelji, a posebno draga priča iza kulisa je teenagerka Aurora kojoj su se roditeljima oči srele prvi puta upravo na OmegaRitam partiju, dok su predani fanovi OmegaRitam čak upisali tintom u kožu.
{youtube}bKmOT77hK4E{/youtube}

OmegaRitam je kroz godine mutirao u projekt Ritmika iz kojeg izrasta Discoteque Riva kao najveći hrvatski party 2010. i 2011. Omega Ritam je pod sigurnim vodstvom napravio sve što se moglo i usjekao si puteve tamo gdje ih nije bilo. Plesalo se u legendarnom underground gnijezdu Capelle i Nighta, u zvijerima Saturnsa, Besta i OTV-a (Boogaloo), virilo se u Dioklecijanove podrume, flaneriralo po Zlatnom Ratu, Bačvicama i Rivi, a 1999.nastaje i prvi splitski festival koji krči put nadolazećima – Evolution Funk  na Žnjanu od 31.7. – 1.8. 1999. 4 dana, dva floora s više od 30 izvođača, Jeff Mills, Mr C (koji je tada prvi put na ovim prostorima pustio promo ploču Jaguar), Thomas Schumacher i mnogi drugi.

Na techno orijetirani Omega Ritam imao je i svjetliju sestricu AlfaRitam od 2002. – 2004. na kojem su izašle ploče s najeminentnijim imenima poput Bryan Zentz, Oxia, Inigo Kennedy, a ujedno su i stvaraoci prvog hrvatskog službenog techno CD mix-a Pero FullHouse – live dj mix @ Aurora 2002., izdanog za za Dallas Records.

I sada is ovdje, na vremenskoj crti punih 20 godina od prvog partija. Kada to tako pogledaš čini ti se kao da ćeš se, ne tako dugo od sada, probuditi i da ćeš imati 70 i nećeš imati pojma kako si ovdje stigao (ili kako si preživio sve one noći). Pa naklon jednoj velikoj priči zaslužuje dostojne margine koje ovoga puta drže četiri partyja, poker flashbackova u Aurori koji će zaokružiti finalni pozdrav labelu koji je ostavi svoj pečat u samoj DNK domaće scene. Pa želiš li biti djelom nečeg velikog pozvan si na 4 ljetne stanice od proto-ljeta sve do one melankolije jesenskog zatvaranja floorova:

24.6. Aurora & Omega Ritam Opening
28.7. Omega Ritam pres Road To Moondance
18.8. Omega Ritam Highlights
9.9. Aurora & Omega Ritam Closing

Kako se obično oko velikih stvari događa dosta šuškanja, tako je ovoga puta šušnula vijest da bi oko partyja mogla orbitirati i izložba originalnih flyera, uspomena na jedno drugo doba kada nisi udarao "Going" i "Interested". Pa dok čekaš potvrdu šuškanja, skoči fino na OmegaRitam službenu stranicu i prati kapanje bitnih informacija uz put. Do prvog partyja – poštuj početke oni nose potencijale, poštuj krajeve jer svaki ujedno znači novi početak!

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2