Skip to main content

Jeza i strah (bez prijezira) u klubu Central

Riječi i pojmovi nose svoje povijesti unutar sebe samih. Pa je li sasvim slučajno da će pomaknute realnosti iskoraka iz običnog nositi povezanost s nebeskim tijelom Lune u definiciji onoga koji je lunatik?

Piše: 


Pa tko bolji onda nego, još jedna s Lunom asocirana nomenklatura glazbene izvrsnosti, Moondance da ti baci najbolji, najpomaknutiji opskurni plesnjak na Halloween.

U noći s 31. listopada na 1. studeni, sve ono stvarno postaje samo sugestija, opna između dva svijeta je najtanja i balans mogućega i nemogućeg se sumnjivo nahereno njiše kao metronom, portali se otvaraju, barijere praznovjerja te ne štite više od ničega. Zombiji tumaraju ulicama u pohlepnoj potrazi za tijelima, vještice pale vatre pod kotlovima, crne mačke mjauču golemih očiju koje svjetlucaju tamo na margini svjetla i sjene, s vampirskog očnjaka kapa svježa još nesasušena životna tekućina… Ali Moondance festival se ne boji, već debelo navikao na noćne varijante osobnosti, sasvim na ti s likantropima, demonima i mračnim divljaštvima pa te poziva na mjesto gdje si siguran pod amajlijom zvučnika. Dok god čuješ beat ništa ti neće biti.

Electric Halloween tako već sprema kostime da se kameleoniziraš u neobično, jezive koreografije su već na mjestu, a pervertirana scenografija pri kraju, dok na playlistu svakoga dana sjedaju novi reski tonovi acid housea i acid techna. Ovu obrednu obranu od mraka pod svjetlom light showa Moondance je smjestio u splitski klub Central, a da budeš sasvim zaštićen brine se legendarni čikaški pionir acid housea Tyree Cooper, kojeg nalaziš na ishodištu svih američkih house genologija. Sve počinje davno davno prije prašnjavom kolekcijom maminih i stričevih R&B ploča dok su ga ulice Chicaga obrazovale uz zvukove Farleyevog “Jackmaster Funk-a”, “ The Hot Mix 5“, Ronny Hardyja i Frankie Knucklesa. Prve vinilke rođene su sredinom 80-ih i tri desetljeća kasnije, 2013. stvara i vlastiti label Chicago Vinyl Records, a 2014. donijela je značajnu relokaciju na ulice Berlina. Gotovo je nevjerojatno vidjeti one koji se nakon toliko godina još uvijek za svaki pult vraćaju kao da je prvi. To bi vjerojatno sugeriralo da živiš svoju životnu misiju i dok mnogi nikada nisu naučili kako ostati na vrhu jednom kada tamo dođeš, čini se da Tyree nema s time nikakav problem.

No da ne bude sam i ne boji se mraka kao potpora stiže i Borgie – susjed nam Sarajlija vrsni tehničar, DJ, producent i vlasnik dva labela Adriatiko & Psihometron Records, čija izdanja možeš pronaći i na Electronic Emergencies, Oscilator, Dostonos i Crobot-Muzik, a za noćne degeneracije 31. listopada priprema posebno mračan melodiozni odabir.

April alias skriva jednu Milicu. Gospođica Kulić rodom je iz Banja Luke. Ova dugogodišnja party novinarka izvještaje je zamijenila pultom i zaljubljena u sve acid, 2015. stupa na scenu s druge strane reportaže.

Edy C ti je pak toliko poznat da ga zatekneš kod kuće u boravku ujutro još krmeljav ne bi se ni začudio. Jedan od ključnih techno Šibenčana koji je oblikovao scenu i rastao zajedno s njome. Ovaj neumorni dj, producent, vlasnik etikete i promotor sada stoji u pozadine novog ludo regionalno uspješnog projekta Vojarna.

Jock je jedan od najjačih izdanaka nove generacije. Ako na mladima svijet ostaje mislimo da je u prilično dobrim i sposobnim rukama. Dobitnik Ambasadora za naj techno DJ-a 2017. bilježi svoj globalni proboj sjedanjem za obiteljski stol Coxova i Rundellova Intec Digital labela, a kada jednom krene, ne okrećeš se više unazad jer su novi horizonti beskrajno jasniji.

I finalno, kao domaćin večeri i pogonska sila mjesečevih sjena, mijena i melodija Moondancea, Pero Fullhouse u vinilnom acid house izdanju iz velike kolekcije jezivih ploča.

Pa pusti sada sve lepršavo i lijepo, pusti dnevne obveze da spavaju i poljubi demone ravno na usta. Zavijaj na mjesec dođe li ti inklinacija ili budi potpuno nelogično subverzivan i propleši najčudniju noć godine. Za to sve dakako trebaš upad, pa izvoli – skokni ovdje na Ticketshop po karte online za 20% manje novaca ili pak ne budi lijen i prošeći do neke od fizičkih lokacija. Ako ipak lijen budeš i sumnjaš svoju sumnju do maksimuma, bez sumnje će ti na dan strave karte biti 100 kn.

Pa idi pa vidi dođi i pleši, objesi neki amulet, polij se svetom "vodom" sa šanka, ne vjeruj zavođenjima noći i upamti – čuvaj se mraka!

hardbeats mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 2