Baner

Klub Tresor zaslužan je za ujedinjenje Berlina nakon pada zida

Srijeda, 28 Kolovoz 2019

Kada je Tresor otvorio 13. ožujka 1991. u tresorima bivše bombardirane robne kuće Wertheim u istočnom Berlinu, nitko nije mogao pomisliti da će klub postati institucija koja danas slavi 28 godina postojanja.


Klub je imao niske stropove, industrijski dekor i stvarao je neviđenu atmosferu što ga je činilo posebnim, ne samo na techno sceni, već općenito kao mjesto koje je stvaralo poveznicu sa Detroit scenom. Bio je drugi dom imenima kao što su Jeff Mills, Blake Baxter, Juan Atkins, Robert Hood, Stewart Walker, Joey Beltram, DJ Surgeon, Pacou, Cristian Vogel...Danas nas Tresor podsjeća na pulsirajuću party kulturu 90-ih i stoji kao simbol slobodnih gradskih prostora, koji su omogućili rađanje žive kulturne scene. Ovaj objekt zaista reflektira događajima bogatu povijest Berlina. Kreativni ljudi iz čitavog svijeta sjatili su se u Berlin i bili inspirirani zbog nove glazbe - Detriot techno -  ali i zbog ovih misterioznih urbanih prostora i nepostojećeg policijskog sata (potonje je nastalo kao rezultat zaista bitnog zakona iz 1949.)Bez Tresora Berlin ne bi bio, ono što je danas

Čak i ako zvuči pomalo pretenciozno, istina je. Tresor je bio prototip za izniman klub - koji je moguć samo kombinacijom pravog vremena, pravog mjesta, pravog sadržaja i odlučnih ljudi. Klub Tresor zaslužan je za ujedinjenje Berlina nakon pada zida, ali i za razvoj techna koji je postao simbol tog grada. Sam klub Tresor je jedan veliki muzej uspomena i čimbenika koji su utjecali na razvoj novog sadašnjeg Berlina i techno glazbe.

Film Sub Berlin - The Story of Tresor

Film govori o povijesti kluba od njegovog otvaranja do zatvaranja na ovom mjestu 2005.g. gdje je redatelj intervjuirao mnoge poznate glazbenike
Tresor će se predstaviti u sklopu projekta Hangar 303 sa svoja 3 rezidenta na novoj i neiskorištenoj lokaciji bivše šibenske vojarne bribirskih knezova. Party je u subotu, 14.09. a za pultom su Jonas Kopp, HGR, Madalba, Skeptik, Edy C., Santiago Batacosta. Tulum realiziraju zajednički Project Vojarna i Moondance festival.Tresor je već gostovao u Trogiru predstavivši svoju glazbu i rezidente na Moondanceu i suradnja započeta tamo nastavlja se na ovom projektu. Ulaznice su dostupne u sustavu Adriaticketa po 50 kn.

Klub Tresor zaslužan je za ujedinjenje Berlina nakon pada zida