Skip to main content
  • 13.06.2017.

Na prvi od pokera slavljeničkih Omegaritam partyja stiže Shinedoe!

Svaki početak ujedno znači da je jednom neminovno na tome mjestu stajao i jedan kraj. Iz metarazine kruga života počeci i krajevi su ista točka, sinkronicitet istodobnog padanja i uzdizanja kao da si u najvišoj bestežinskoj točci na ljuljačci. Ljuljačke imaju ritam, a imaju ih i alfe i omege, pa smo danas ovdje zbog potonje.

I to baš zbog slavlja dvadeset godina jedne priče ugrađene u armirani beton temelja početaka domaće elektronike. Imena nastalog sasvim drugačijim putevima izvan kartaške domene i više uz linije neprekidno punih podija, sada je opskurno okrenuto u korist narativa u kojem je svakako sasvim prikladno da poker velikih partyja vodi gospodin FullHouse. Pero je s tobom od početaka, od samog starta 90-ih. U ovom najuzbudljivijem, od Midasa dodirnutom, dobu domaće elektronike dva mlada gospodina, Pero i kolega mu Ivan Podrug sanjali su i živjeli glazbu na struju pa umjesto praznih riječi, frču rukave i 1997. nastaje Omegaritam s prvim partyjem u vodičkoj Capelli.

Neraskidivo povezan s korijenima dalmatinske tecno i house scene, oblikovali su čitav jedan val kraja 90-ih i početka novoga tisućljeća s preko 200 organiziranih partyja  gdje se plesalo na sve od Detroit techna, preko tech housea i d'n'b-a, pa do electra i rave partija, a Omegaritam je svoja dva desetljeća živio kao kameleon, u raznim bojama  istoga tijela glazbe, kao label, organizator nekih od najboljih partija koje si imao čast loviti po domaćim podijima, kao izdavač Techno.hr magazina – prvog hrvatskog elektroničkog časopisa koji je izdan u 4 broja…

Plesalo se kroz desetljeća uz ekipu kao što su Laurent Garnier, Jeff Mills, Plastikman, Luke Slater, Terry Francis, Umek, Oxia, Jel Ford, Westbam, Marusha, Kevin Saunderson, Derrick May, Stacey Pullen, Tim Taylor, a Carl Cox je na Gripama 2006.posramio veće metropole i neonom premazao Hrvatsku na festivalskoj mapi. U pozadini se nalaze i ljubavi, snovi, prekidi, čak i sada teenagerka imena Aurora čiji roditelji su se upoznali baš na flooru primoštenske kraljce zore na jednom Omegaritam partyju.

Pa se ekipa još jednom vraća na floor na kojem je ispraćeno toliko noći i na kojem su provedeni neki od najznačajnijih Omegaritam dana za otvaranje prve od 4. pozdravne instance, na kojem za pult staje biser amsterdamske elektronike Shinedoe, uz podršku oca Omegaritma, Edy C-a, Santiaga Batacoste I Amigoo-a.

►► Line Up:
■ Shinedoe (Intaco / Amsterdam)
■ Pero FullHouse (Omega Ritam / Moondance)
■ Edy C (Omega Ritam / Decoded)
■ Santiago Batacosta ( Tour De Sound)
■ Amigoo (Electro Funk Festival / Decoded)

Shinedoe stiže u Primošten sa svježim okusom berlinskog Tresora još na prstima. Iza aliasa smještena Nizozemka nigerijskih korijena Chinedum Nwosu prokrčila si je, kroz također dva desetljeća prisutnosti na sceni, put kroz techno i house. Naklonjena finijim aspektima elektronike, kao da pleteš paučinu zvukom, ujedno elegantno vodi jedan od labela iz pokretačke sile sjajne elektronike – Intacto. Inspiracija je uvijek dolazila od velikih. Nije stvar samo informacije već i od kuda ona dolazi, a ako tražiš najbolje pođeš na iskon i učiš od ekipe kao što su Jeff Mills, Derrick May, Juan Atkins, Carl Craig, Kevin Saunderson i Orlando Voorn. Prva traka ove sasvim specifične žene na razmeđu detroitskog, čikaškog i amsterdamskog zvuka pala je s nizozemskog 100% Pure labela 2004., da bi uskoro uslijedio i serijal ploča koji se smještao po najvećima poput Ibadan Recordsa, Vocoona, Bpitch Controla… Ovu predvodnicu Intacto večeri još je više na globalnu scenu pogurao Fuse pres. Shinedoe MIx ispao 2007. s Music Mana. No neke se stvari bolje razumiju tonom nego tekstom pa ovdje priča prestaje, samo da bi već u narednoj rečenici poželjela dobrodošlicu na podij Aurore 24. lipnja.

Pa želiš li biti djelom nečeg velikog pozvan si na 4 ljetne stanice od proto-ljeta sa Shinedoe sve do one melankolije jesenskog zatvaranja floorova  rujnu. Narednu trojku dakle hvataš kao Road to Moondance 28. srpnja, Omegaritam Highlights 18. kolovoza i konačni Aurora i Omegaritam Closing 9.rujna.  Zgrabi karte, dođi i pleši, sutrašnjice i zore su samo iluzije kao i počeci i krajevi.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
schulz mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2