Skip to main content
  • luke slater

Pionir techna i fenomen elektronike Luke Slater u Zagrebu

Luke Slater slovi kao pionir techna i fenomen elektronike, majstor dinamičnog i futurističkog techna koji je pomogao definirati i redefinirati techno žanr kroz nekoliko desetljeća od početka svog rada u 90-ima, a čiji vrhunac karijere obilježavaju četiri ključna albuma koja je izbacio kao Planetary Assault Systems.

Piše: 

Naslovna foto

luke slater


Počevši u 90-ima, bez pretjerivanja se može reći da je danas Luke Slater, 20 godina kasnije, jednako relevantan i uzbudljiv kao i prije. Njegov raspored nastupa i diskografija potvrđuju tu tvrdnju. U međuvremenu glazba koju radi u raznim oblicima je jednako kritički priznata, a većinom ju izdaje pod kućom Ostgut Ton te vlastitom izdavačkom kućom Mote-Evolver.

Party se održava u subotu, 19.01. u Boogaloo klubu, a line up je slijedeći:
● LUKE SLATER [UK]
● CET
● ZOKY
● SHIPE
● TEO ZVER

Njegovi albumi su izašli na utjecajnom Peacefrog labelu i najavili Slatera kao majstora dinamičnog, futurističkog techna. Uspjeh Free Funka i Wirelessa nije stao ni na Novamuteu, albumi koji su nastavili utirati novi techno teritorij sa proširenom ambijentalnom teksturom, hipnotizitajućim ritmom te pravom zaokružnom naracijom povezujući sve zajedno. Istovremeno su kultni Fear of Loathing miksevi za React isplovili kao dokaz Slaterovih DJ sposobnosti, rastavljajući i sastavljajući zajedno minimalizam sa više originalnijim technom kao što ih je vrlo malo uspjelo prije i poslije.

Nakon perioda izvan oči javnosti, Slater se u 2009. vraća direktno u avangardu i to pomoću albuma Temporary Suspension pod svojom najutjecajnijom verzijom, Planetary Assault System, koji je izašao pod Ostgut Ton, najutjecajnijim labelom. Album je najavio povratak tradicionalnog techna. Uzevši u obzir sljedeći album The Messenger, možemo reći da imamo dva najbolja elektronička albuma posljednjih godina.

Štoviše, kada Slater nastupa uživo kao Planetary Assault Systems, rezultat ima jednako unikatan utjecaj te ostavlja jednako trajan dojam na one koji su tamo kao publika. Osim što neprestano utječe na moderan techno glazbom koju izdaje na Mote-Evolveru, Slater je snimio i ambijentalne albume, trake i singlove kao 7th Plain.

Oni elegantno kombiniraju balet sa technom. 2014. je već u startu snažna godina za Lukea Slatera u vidu novog projekta sa Planetary Assault Systems te vlastite radio emisije Spacestation u kojoj istražuje polja i um techna.

dam swindle mobile
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
wls 20 desktop