Skip to main content
  • 4.07.2018.

Prvi dan Ultra aftera u Hemingwayu vode…

Da se baviš gradacijom pridjeva i usporedbama redova veličine sjajnoga, sve ono "Ultra" našlo bi se negdje debelo prema vrhu – pa kako i priliči tvoj splitski plesnjak, debelo iščekivan čitave godine, nosi baš ovo ime.

Piše: 

After nije samo nastavak i rep onoga što slijedi, već postaje institucija sam za sebe, sa zasebnim pravilima, emocionalnim pejzažem i ušnim željama za neagresivno spuštanje nazad do svakodnevnog. After je za sve one koji razumiju da se dobre priče sastoje od uvoda vrhunaca i raspleta. Pa nakon što prepleteš svoje na Poljudu pod binama Ultre Europe , jutra 7.,8., i 9. srpnja svakog predzorja u 4.30 zovu u splitski Hemingway u kojem čeka podne, prohtije li ti se tako, na nastavku Resistance floora koji se odupire svemu bez srca. Golema institucija Ultre instilarana na domaće tlo ovime daje odriješene ruke domaćim i regionalnim glazbenicima kako bi postali dio iskustva, a upade hvataš za 60 novaca ( nemaš li odgovarajuću Ultra narukvičicu) sva tri jutra na kojima ćeš plesati uz 18 glazbenika.

I tako te na prvoj noći/jutru/podnevu plesa na prekrasnoj Hemingwayovoj open air pozornici čekaju TKNO, Moondance tata i stara garda scene Pero FullHouse, i novije instalacije DJ Jock, Shipe, Okac i Danitz.

TKNO krije rad i personu Roberta Zigraia, iz susjedne ti Srbije uvenezog momka koji voli techno fuzije uz fini ugodni mrak, hipnozu melodije i podton groovea koji te vuče kao konop. Produkcije ovoga recepta za sada su nalazile doma na golemim labelima kao što su Selected Records, Yin Yang Records, I Am Techno, Italo Business, Renesanz, Audio Elite, Patterns, Reload i Sabotage Records, dok u suradnjama stoje i Bryan Cox, Pedro Delgardo, Peppelino, Sisko Electrofanatik, Anti-Slam & W.E.A.P.O.N., Dataworx, Danny Fontana, Joe Brunning, Dolby D, Forest People, Hristian Stojanowski

Ako ti srce imalo pokreće ritam na struju i nisi baš od jučer Peru Fullhousea već dobro poznaješ kao jedan od domaćih stilobata na kojima su postavljeni temelji scene koju, voliš, a ako si ikada plesao na Moondanceu zavijao na Mjesec također zahvaljuješ baš njemu, dok je ujedno i prsti i glava iza istoimenog Moondance labela. Glazbeno je odgojio hrvatsku scenu od njenih početaka i pokoja sijeda u bradi nema baš nikakvog učinka na entuzijazam i volju. Zametak detroitskog zvuka rascvao se u suvremeni techno zvuk s elementima housea. Rijetko koga ćeš uhvatiti tko je svoju specifičnu mješavinu razasipao tolikim nacionalnim i internacionalnim floorovima i festivalskim pozornicama. Srebrni lisac hrvatske elektronike, glazbena enciklopedija, neosporni majstor all-nightera i najiskusniji vuk domaćeg elektroničkog čopora ujedno je bio i zakonski skrbnik OmegaRitam i AlfaRitam labela.

DJ Jock sin je baš Splitskih ulica koji svaki puta osjeća posebnu toplu žicu unutra kada svira za svoje. Ekipa koja ga zna i kada ne stoji pod strobom zna ga kao Stipu, a u osobnoj još piše Škokić. Uz smještanje traka na Coxov Intec, globalna scena se pomamila za mladim domaćim DJ-om i producentom pa je treštalo i s Phobiquea, 1605, i Pornographic Recordsa, a nije stranac ni globalnom festivalskom uhu. Prvi EP "Columbian Lines" izlazi zajedno s punoljetnošću s Debuger Recordsa da bi danas bio redovni stanovnik playlista artista kao što su Adam Beyer, Alan Fitzpatrick, Joseph Capriatti, Jon Rundell, Richie Hawtin

S tobom na pult dužnosti jest i domaće ti uzgojeni Shipe, a ako si ikada čuo za Future Scope teško da is ga mogao izbjeći. Na sceni preko desetljeća, od ranih 20-ih u to vrijeme ponosi se nastupima rame uz rame s imenima kao što su Carl Cox, Sam Paganini, Marco Bailey, Cristian Varela, Monika Kruse, Dave Clarke, Valentino Kanzyani, itd. Njegov stil se može okarakterizirati kao moderan techno s debelim bass linijama i funky ritmom koji i najveće kritičare tjera da bace bilješke i plešu. No kako god okreneš, povedu li te stopala putem zagrebačke plesne institucije čitave generacije – Boogalooa, Shipe je tamo s tobom.

Budnim okom, žednim uhom, željom beskrajnih aftera i ljubavi za sve pod pultom gleda te i Okac, Gospodin Davor Nikić još je jedan rođen i odgojen na splitskim ulicama. Od nogu puno manjih od ovih sada glazba je uzela sve što joj pripada unutra, a prve miksete kupuje 2006. Treptaj oka kasnije upadaju gaže Splitom i Šibenikom i uskoro staje za pultove uz Oxiu, Bryana Coxa,marka Nastića, Veztaxa, Goncalo M-a, Axela Karakasisa, Perru Fullhousea, Ivana KOmlinovića, Edy C.-a, Zorroa, Omega Drivea, Sivija Hrabara, Dj Jocka, a u CV-u mu stoji i jedan Incident.

Još jedan ravno iz Splitskih rodilišta na podije jest i Pero Mikas, tebi translatiranom na floor i sve ono techno poznatiji kao Danitz. Izvan techno žanra Danitz nosi i znatiželju za sve zakutke klizne prilagodljivosti, jer emocija je važnija od hashtaga na traci, a nalaziš ga kao dio Global Trive La Familia i bilo gdje gdje "Baci( š ) Uvo".

Eto, to ti je runda 1 u ringu gušta. Nemoj doma nakon Ultre, tamo nema ništa nova, a floor je krcat! Enjoy i dobro nam došli na Ultru i pod zvjezdano nebo Hemingwaya!
 

wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk