Skip to main content
  • Richie Hawtin
  • 6.07.2010.

Richie Hawtin 30. srpnja ispred Šibenika

Lani je pred više od 3000 posjetitelja svirao u Pirovcu a ove godine potvrđen mu je bio nastup na tvrđavi sv. Nikole ispred  Šibenika, 30.07, no zbog najave lošeg vremena u čitavoj Dalmaciji, event se premješta u PORAT.

Piše: 

Naslovna foto

Richie Hawtin

 

Richie Hawtin iz Kanade za mnoge je jedan od čudotvoraca elektronskog zvuka. Kanadski DJ, producent, ali prvenstveno veliki zaljubljenik i promotor ove scene ima svoju mnogobrojnu publiku diljem svijeta.

Nakon nekoliko godina lani je s euforijom dočekan u Pirovcu a ove godine ostalo je za nagađati se gdje će nastupiti. O Richieu smo dosta pisali ove godine pa tako i to da je 2010., godina buđenja njegovog usnulog projekta Plastikman.

No, osim svirki pod tim pseudonimom odlučio je ne prestati DJ-ati čime kralja minimal techno glazbe s nestrpljenjem očekujemo u našim krajevima.

Richie Hawtin
JPLS live
Pero FullHouse
Stipe / See Why

 
Pretprodaja na ovim mjestima
 
Split – CD Shop Dancing Bear
Sibenik – Nik : 022 338 550
Primosten Nik 022 571 200
Vodice      Nik
T-shirt shop Shark Attack 098-375-672
Trogir  Atlas – 021 881 -374
Zadar Aquarius 023 – 212-919
Zagreb Transport Footwear – Importane centar
www.eventim.hr

Richie Hawtin a.k.a. Plastikman, rođen 1970 u Velikoj Britaniji, od devete godine živi u Windsoru, Ontario. Sa elektronskom glazbom ga upoznaje njegov otac, inžinjer robotike u General Motorsu, te ovaj počinje svoje glazbeno obrazovanje sa pionirima techna kao što su Kraftwerk i Tangerine Dream. DJ-anjem se bavi od svoje 17-te godine i uskoro ga bookiraju najpoznatiji klubovi u Detroitu (Shelter, Music Institute), u kojima techno vrte i dvojica od trojice izumitelja Detroit techna: Kevin Saunderson i Derrick May.

Iako su svi tadašnji DJ-evi i producenti bili skeptični oko Richievog uspjeha, mršavi kanađanin im je dokazao svoj talent i inovativnost osnivajući svoj +8 Records label zajedno sa John Acquavivom. S Acquavivom izdaje pod više aliasa, solo kao Richie Hawtin, Plastikman (NovaMute) i Fuse (Further Underground Subsonic Experiments, Warp/TVT). Iako su se isprva udružili da bi napravili megamix Derrick Maya za puštanje na radiju, kasnije John i Richie izdaju prvu ploču, Elements Of Tone, kao njihovo prvo izdanje za +8 Records.

Kasnije za taj isti label izdaju i Kenny Larkin, Speedy J i Mark Gage, te +8 Records postaje poznat po laboratorijski preciznim i polaganim acid basslineom. Projekt Plastikman nastaje 1993., sa dva izdanja za +8 Rec, singlom Spastik i albumom Sheet One. Njegov alter-ego, Fuse, više melodièan i raznolik projekt, izdaje album Dimension Intrusion za britanski Warp Records label, a kasnije ga licencira i Wax Trax!/TVT za izdavanje u Americi.

Tako Richiea upoznaju i Aphex Twin, B12 i Autechre koji ostaju impresionirani njegovim izdanjima. Njegovi daljni eksperimenti i pokusi sa technom prikazuju ga kao kralja intelligent techna, i jednog od najinovativnijih DJ-a / producenata 90-ih.

Nije mala stvar biti otac digitalne tehnologije. Također s Acquavivom je prvi u svijetu prepoznao potencijal mp3 tehnologije te osnovao vodeći portal za digitalni download glazbe – Beatport.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2