Skip to main content
  • 14.05.2019.

Umjetnički i glazbeni program Tunela ispod pruge u Rijeci

Klub Tunel kroz 12 godina postojanja ostao je privržen svojoj različitosti po kojoj se ističe, kao i gostima koji se uvijek vraćaju na mjesto zabave

Piše: 

U okrilju crvenog odsjaja, ispod jedne riječke pruge, smjestio se mali klub koji već dugi niz godina za popriličan broj onih koji nisu baš sasvim obični ili su potpuno neobični, samo ljudi željni opuštene atmosfere i dobre energije uz dozu kulture i umjetnosti, praćene glazbenim taktovima gramofonskih ploča nerijetko s nečijeg prašnjavog tavana…

U interijeru golog kamena, često se mogu vidjeti izložbe raznih umjetnika, koje najčešće prate DJ i live nastupi. Unazad dvije godine, posebno mjesto u programu dobila je elektronika, pri čemu se ističe suradnja sa mladim riječko-zagrebačkim organizacijama (Cutering, Innerspace, Random, Vhs i Wrek) koje su svoje mjesto pod suncem pronašli u novim projektima koji uključuju mnoge umjetnike, te istinske zaljubljenike u pravi underground zvuk.

Valja izdvojiti programske večeri pod dirigentskim palicama Ane Antonove i njenog za prste polizati Caramela, svakojakih kombinacija riječke legende Tom Jay-a (čitaj: kombinatorika), te ujedno najavili novu glazbeno-umjetničku večer pod palicom Virgin Helene.

Svjetlost na kraju tunela zapravo je muzika.. dokle je muzike, bit će i plesa, a time i energije za nova stvaranja i čuvanja pravih vrijednosti, sa pravim ljudima oko nas..na čemu su, ističu iz kluba zahvalni. Pa kako i kaže sam uvod riječki Tunel pripremio je vrlo sadržajan program za kraj sezone; pogledajte što su pripremili za iduća 3 vikenda:

Petak, 17.05 RNDM w/ Residents

Najbolje stvari se događaju slučajno, pa je tako nastao i Random koncept

Random bazu gradi na različitim varijacijama elektronike, uz naglasak na topliju, ugodniju i veseliju vibru. Uz elektroniku, kombiniraju se i hip hop, funk, jazz, soul i slično. U ovoj epizodi, koncept će se odigrati u režiji domaćina.

Naši i vaši:
one n
Roland
Fisherman's Friend

Subota, 18.05. Monofuse w/ Big Al (Kanada)

Ravno iz Montreala, preko Libanona i Maroka, stiže BiG AL, prvi čovjek popularne ReadyMix etikete i legenda kanadske scene, u world-class gostovanje koje se ne propušta. S karijerom koja starta još davne '89, Al priču počinje '90ih selidbom u New York gdje postaje regularac u renomiranim klubovima upijajući u njima zvuk i vještine tamošnjih rezidenta, a to su ni manje ni više do Junior Vasquez, Danny Tenaglia, Masters At Work, Roger Sanchez, Frankie Knuckles, Tony Humphries i Francois K.

Počinjući ozbiljnije shvaćati svoj poziv, Al kreće i kreativno-produkcijskim putem koji je do sad polučio impresivnih 500+ izdanja, pod imenima BiGz, Beat Factory, Harlem Knights, Audio Lab, Soul Collective and The Suppliers.Trenutno izdaje na preko 150 labela, poput Global Underground, King Street, Ministry of Sound, Armada, Toolroom, iRecords, Anjunadeep… Uz njega, na pultu će se još naći i lokalna snaga Below Bangkok, glava LunaTheCat etikete te rezident večeri, Amor.

Line up:
Big Al
Below Bangkok
Amor

Subota, 25.05. Re:cycle w/ Virgin Helena + umjetnička izložba

U suradnji sa poznatom umjetnicom iz Rijeke, predstavlja se novi umjetničko – glazbeni program, u kojem će se u svakom sljedećem događaju, približiti umjetnost kroz glazbu.

Za prvi "Re:cycle", gošća je Virgin Helena!

Helena Gržeta, publici poznata kao Virgin Helena i Virgo ART. Od samih početaka pokazuje snažan interes za eksperimentalne sinergije boja, oblika, pokreta, ritma i zvuka kojima oblikuje vlastiti umjetnički stil i jedinstveni razvojni put preko studija likovne kulture na Pedagoškom fakultetu u Rijeci, do pozicije prave ikone u svijetu elektroničke glazbe. Virgin Helena je prvi ženski DJ u hrvatskoj, a do sada je nastupala na svim važnijim eventima i klubovima širom Evrope i svijeta. Nakon dvadeset i pet godina iskustva na međunarodnoj kulturnoj sceni, od čega barem deset godina kreira i djeluje unutar bečkog kulturnog kruga, posljednjih godina ova multidimenzionalna umjetnica ponovo otkriva svoju prvu ljubav – likovnu umjetnost.

Eksperimentalnu zaigranost danas zamjenjuje umjetnički fokus na tri glavna razvojna smjera: Recikliranje napuštenih artefakata u nove umjetničke kreacije, poput projekta „Virgo Clocks“ u kojem stare gramofonske ploče postaju unikatni zidni satovi; aktovi stvarnih i zamišljenih osoba koje karakterizira jednostavnost izričaja u različitim tehnikama protkana kroz snažnu emocionalnu ekspresiju i senzibilnost pokreta; te egzotična flora i fauna koja pod njezinim kistom i ultraljubičastim svjetlom oživljava u sasvim neočekivanim igrama boje i sjene, otvarajući time nove dimenzije i perspektive u komunikaciji s prirodom koja nas okružuje. Trenutno živi i radi u Rijeci, a vlastite radove i umjetničke projekte do sada je izlagala u Rijeci, Beču i Grazu.

Otvorenje izložbe je zakazano u 19 sati, ulaz je besplatan
Glazbeni program počinje u 23 sata, te kupnjom ulaznice od simboličnih 20 kuna, dajete svoj doprinos umjetnici.

Subota, 01.06. Ruskea Sokeri – oproštajna žurka Dr. Smeđeg Šećera

Naša ljudina, prijatelj Dr David Blažević, svima poznatiji pod pseudonimom Dr. Smeđi Šećer seli familijarno u Finsku. Ne zato jer je to odlučio u potrazi za boljim životom već zato jer su ovi gore navedeni epiteti hard to find profila čovjeka sponatno naveli Davida kao znastvenika da aplicira na prestižnu stipendiju za individualnii istraživački rad. Kriteriji su bili strogi, puno se očekuje, etc. al naš David je to zabio iz prve. I tako jednostavno ode čovjek istraživati Žetvu energije u preciznoj poljoprivredi.

A što reći o Dr Smeđem Šećeru? Razigrana, divlja egzotična duša željna provoda, bludi i plesa u potrazi za suštinom plesnog podija, općenito umjentosti i kulture DJ-inga. Nema fakeanja. Sve što ga je napalilo odradi do kraja dok mu ne oteknu jaja. A onda Žetva energije po plesnim podjima J Vrhunski real DJ!

Domovino naša od sada će biti manje šećera na plesnim podijima ali ćeš zato biti više fancy u svjetskim znastvenim krugovima. Zato dođite, pridružite se na ispraćaju neponovljivog , omiljenog Dr Smeđeg Šećera u bolje sutra za sve nas uz glazbenu podršku 14 strastvenih, iskusnih DJ-eva sa prostora bivše Juge .

Line up:
1.Borovich /ZG/
2.Borka /LJ/
3.Chill /ZG/
4.Jopa /RI/
5.Kool S /PU/
6.Mr. S /RI/
7.Smeđi Šećer /RI/
8.Slipmat /ZG/
9.Soul Bader /ZG/
10.Udo Brenner /LJ/
11.Venom /ZG/
12.Werft /ZG/
13.Woo-D /LJ/
14.Zhe /LJ/

brejcha 1
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 2