Skip to main content
  • 21.03.2017.

Andrea Ljekaj i Unsaid EP za berlinski Save Us!

Kreneš li vrtjeti filmsku traku unazad u progresivnom metronomu života postoje disonance, mjesta sinkopiranih tišina gdje se zaglavilo ono neizrečeno i nabijeno značenjem. 

 
Što bi bilo da si rekao što je trebalo biti izrečeno ili prešutio ono što nije trebalo izgovoriti? Bi li išta bilo drugačije i je li uopće potrebno da bude drugačije? Je li sve sada baš onako kako treba biti ili se ono što si pričaš kao vlastitu priču odvija po inerciji slučajnost, raste i skuplja se harmonički, proporcionalno s količinom hrabrosti da šutiš ili kažeš?
 
Baš ovo u zvučnom obliku istražuje jedan Andrea. Gospodina Ljekaja poznaješ kao onoga koji je domaće ulice 2014. zamijenio onima Berlina i posvetio svoje dane stvaranju kvalitetne glazbe. U procjepu tako nastaju sjajna izdanja za labele poput Get Physical i Save Us, kao i remixevi koji adresom nazivaju BBC Radio 1 i čuvenu vruću kotlovnicu Boiler Rooma, a poznaju ga i podiji Dubaija, Ibize, Londona, Berlina, Hamburga, Venecije, Kiela, Ljubljane…

 
Pa nakon izdanja kao što je "Mantra", "Above Humans", remixeva Mangroveova "Preludija", Alex Lariouvog "Time Against", Brian Cidovog "Divisiona" i EP-a poput "Over & Over" i "Hills Have Ears", 27. ožujka vrijeme je za novi EP ovog neumornog prebivaoca mraka studija. Još jednom s, u Berlinu baziraong, Save Us labela stiže trotračn "Unsaid EP", gdje se Andrea ujedinjuje s Diyalom za stvaranje prljave naslovne trake šaputanja koje možeš zamisliti u uhu u neki sat pred zoru kada više nemaš vremensko-prostorne kategorije nego postoji samo ovo iskustvo ovdje i sada. Naslovna traka počinje ćudljivo i nabijeno perkusijama prije no što se otvori uz technu naginjući groovy vibe. Uhvatiš li sam sebe kako si lascivno u javnosti dodiruješ vrat, ne brini, nije te spopala iznenadna epidemija nasumičnog egzibicionizma, znači samo da is uhvatio esencijalnu emociju trake koju nosi pervertirani, double tracking-om stvoreni, proganjajući duboki vokal.
 
Naslovnu traku slijedi "Silent Change", koji nastaje kao nešto što živi na periferiji techna natopljeno do vrha melankoličnom elektronikom. Na kupoli basa sjedi govorni enigmatski vokal, koji se povremeno povuče za tračak svjetla da bi zatim preuzeo iznova i centrirao emociju u sjetu posipanu indistinktivno nelagodnim nemirom, baš kao što i promjene trebaju biti. Ako nema nelagode koja goni promjenu dalje, ostaješ zauvijek isti. Za one koji svoju elektroniku ipak vole ogoljenu od vokala u istoj instrumentalnoj formi upravo takva edicija naslovne trke ujedno čeka i kao posljednji element Unsaid EP-a.
 
1. Andrea Ljekaj – The Unsaid feat. Diyala (Original Mix)
2. Andrea Ljekaj – Silent Change (Original Mix)
3. Andrea Ljekaj – The Unsaid (Instrumental Mix)
 

 
Bit će ti drago čuti da su trake već podržali i pustili Dubfire, Noir, Eelke Kleijn, Sasha Carassi, Steve Lawer, Nick Muir, Danny Tenaglia, Miguel Bastida, Tim Engelhardt, Just Her, Jonas Saalbach, Mixmag, Data Transmission, Kiss FM, a ti se osjeti slobodnim svoje fragmente glazbenih neizgovorenosti poslušati i na SoundCloudu ovdje. Enjoy!
 
 
 
 
wls 20 mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop