Skip to main content

Hrvati remixali traku u posvetu preminulom francuskom DJ-u

Bio je to 30. listopad 2008. kada je glazbu i sve one koje voli i koji su ga voljeli napustila jedna od centralnih figura francuske elektroničke scene Didier Sinclair.

Piše: 


Didier Maurin rođen je 24. ožujka 1965- u Montpellieru, a bitku s rakom pluća izgubio je 2008. na ulicama pariške metropole. Koliko francuska house scena duguje ovom pioniru govori već sam podatak da se pridružuje radio stanici Studio 101 već 1982., dvije godine kasnije postaje i dio valova na NRJ te ga 1986. nalaziš na FUN radiju, kao i na FG radiju – koji je prva i najznačajnija francuska radio stanica koja je u potpunosti prihvatila elektronički zvuk.

Didier je ostavio svoj trag tjednim showom svakoga utorka od 23 sata do ponoći. Ovdje nastaju i slavne kompilacije "Dancefloor FG" koje su se u doba začetaka prihvaćanja elektronike već prodale u milijunskoj nakladi.1987. zakoračio je na scenu kao DJ i bio jedan od prvih Francuza uopće koji su u klubovima puštali house glazbu.

Ove pult začetke velike karijere obilježava petogodišnja rezidencija u francuskom gay klubu "Le Phébus" od 1987.-1991. Veliki proboj na produkcijsku scenu došao je 1999. s "Groove 2 Me", a uslijedile su genijalne skladbe koje već dva desetljeća pune podije kao "Lovely Flight", "Galactix", elektro projekt "Hook", produkcije "Hevenly" "Fantasy World" i u 2007. izdan veliki hit "Feel The Wave". Kako je bolest uznapredovala, nekoliko mjeseci prije smrti Didier je otkazao sve jave nastupe no i dalje nastavio raditi na produkcijama.

Pa tako još neprežaljen i jednako živ u svojim trakama za kolege i prijatelje, Didier u proljeću 2019. živi posredno još jednom na inicijativu Francuza s hrvatskom dušom koji se vraća na našu obalu već četvrt stoljeća – Jean-Marie Konea. Naime, nakon prošlogodišnjeg posjeta hrvatskih delegata Parizu na Paris Electronic Week-u, za remix je odabrana traka Lovely Flight iz 2000. godine koja se po izlasku rasprodala u 50 000 primjeraka.

Svoj estetski pogled u za ovu posthumnu posvetu i zahvalu dali su Tom Bug i Haris Čustović, a sav novac od prodaje trake isključivo završava u rukama dvije udruge – jedna za financiranje borbe protiv raka La Ligue Contre Le Cancer a druga je udruga mladih ECOLIERS du MONDE.

Serial Records, na kojemu je Lovely Flight prvobitno i izdan, stvorio je već tri remixa iz Didierove bogate ostavštine, a remix iz ruku starosjedioca Haris i osnivača Dobrog Housea Tom Bug-a možete službeno uhvatiti ovoga petka, 7. lipnja. Kako zvuči Tomova Verzija poslušaj niže. Ako je ultimativni san besmrtnosti unutar neminovno smrtnog ljudskoga nastaviti živjeti kroz svoj rad nakon što odeš, Didier je uspio. Napravi vrijedne stvari i leti.

Svi remixi
Lovely Flight (Tom Bug Remix)
Heavenly (Aquarium Remix)
Lovely Flight (Mydoz Remix)
Heavenly (DJ Lazz Remix)
Lovely Flight (Haris Remix)

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
disco fever mobile
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
hardbeats web