Skip to main content
  • 20.05.2017.

Tri proljetna remixa Petra Dundova

Znači li ti ime stijena, autosugestijom postaneš jednostavno stabilni plato svega čega se dotakneš. Pa stoga kada Petar plete priče, plešeš oko plesne pretklijetke srca duha u stroju koji je zaživio u 80-ima na ulicama Detroita.


Petar Dundov, kao stvaraoc inteligentnog raslojenog, a opet čistog techna, oči je otvorio početkom 70-ih u zagrebačkoj metropoli. Plesni podija postaje pretijesan i mladenaštvo vodi za pult da bi želja i trud probili domaće i regionalne granice pa ga upoznaju i podiji festivala kao I Love Techno, EXIT, Awakenings i Wire, i klubovi koji nose sami svoj kult ličnosti kao što su Berghain, Matter (RIP), Womb, Air, Fuse, Space, a vodi i dugogodišnju vruću romansu s belgijskim Music Man labelom.

Slobodan duhom, kreativni zaljubljenik u eksperimentalno i marginalno, kozmopolit domaćih pulteva, sasvim suvereno spaja perpetualnu progresiju techno beata s obestjelešenim melodijskim linijama – onima koje pitaju, onima koje odgovaraju, onima koje sumnjaju i potvrđuju prethodnu. Za neke stvari margine verbalnog nisu dovoljne kao objašnjenje i glazba je mjesto koje ih nadilazi, koja upada kada govor ne čini pravdu emociji. Da Petar proba objasniti što za njega znači techno to bi zvučalo ovako:  "Techno je glazba koja prethodi pokretu. To je plesna glazba, dovoljno čvrsta da prenese emociju podijem i dovoljno apstraktna da posluži kao predložak zauvijek".

Pa kako stojimo naslonjeni na štok ljeta i obećanja toplih zvučnih valova, ova životno-plesna filozofija seli se i u studio i u kratko vrijeme audiosfera postaje bogatija za nekoliko remixeva u kojima Petar posuđuje vještinu internacionalnim umjetnicima.

Grčko-ukrainska kombinacija glave Movement Recordingsa, Tasha, i Stas Drive ujedinili su snage na stvaranju novog EP-a "Adam & Eve", a Petar na sebe preuzima odgovornost soničnog discipliniranja "Eve". Melodijski elementi postaju duboke meditativne hipnoze dok perkusije grade momentum val po val sve dok se ne prelome u konačni kiseli acid naklon.

Na Abstract Theory labelu probija se s debi albumom i misteriozni talijanski dvojac Assonances s 5 originalnih traka, a Petar uzima pretposljednju "Evals" smirujući se s pročišćenijem prozračnijom verzijom originala u melodičnom techno oblaku na 120 BPM-a u jednu od onih koje ćeš staviti u uši kada šetaš sam bez neke konkretne točke B na kojoj staješ.

Za posljednji svježi remix provlači kroz sebe traku Giorgie Angiull "Now and here" s nježnim mekim svilenim ženskim vokalom koji ti šapuće na potpornju beata gotovo binarnih kvaliteta, no simultano bogatog, gdje možeš uhvatiti bilo koji plato i pustiti ga da te vodi, stvarajući jednu od onih traka koja ti istodobno drži stopala na tlu floora i glavu u oblacima.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk