Skip to main content
  • 19.12.2016.

10 klubova koje smo izgubili 2016.!

U posljednjim si danima godine na izmaku, s očima već uprtim u blagdanske trpeze i sve one novogodišnje odluke koje ćeš prekršiti do 3. siječnja.

 
Htio to ili ne, neminovno se u tebi već pokrenuo proces rezimiranje, rastavljanja i sastavljanja, prosijavanja pouka, lekcija i sjećanja i mozak na autopilotu već obrađuje podatke proteklih 50 vikenda i odlučuje što će zadržati kao bitne informacije, a što će prekriti mahovina i šaš zaborava.

 
Pitaš li one mudrije koji su na planetu mnogo dulje od tebe da ti daju recept za sretan život često ćeš kao centralnu misao čuti da zadržiš lijepo i zaboraviš ružno ili tužno. No prisjećanje stvari koje su nas možda ražalostile nije nužno emocionalno hendikepirajuća neproduktivna šetnja reminiscencijama, Ponekad je znak poštovanja i naklon svemu lijepom što je očekivano ili manje očekivano stiglo do svoga finala. Pa je ElectronicBeats.net uzeo vremena ne bi li okupio desetku klubova koji su u prethodnih 12 mjeseci zatvorili vrata i pozdravili se od svojih zajednica.
 
1. ARMA17 (Moskva, Rusija)
 
Arma17 ono je što je globalna clubbing sfera nazivala ruskim Berghainom jer je širio istu energiju podijem, čvrsto držao ljestvicu moskovskih noći elektroničkog pulsa i ostao vjeran sebi do posljednjeg partyja.
 
2. Golden Pudel (Hamburg, Njemačka)
 
Ova lokva zlatni sjaj je izgubila zbog velikog požara koji je u veljači zahvatio klub, da bi se nakon toga uvukla u dugi proces obnove i planova za novo otvaranje. Uključen je na listu jer je još zatvoren, no nova godina bi mogla donijeti i novo škripanje šarki po završetku obnove.

 
3. Dance Tunnel (London, Engleska)
 
Možda nema jednaku reputaciju kao fabric, ali istočnim Londončanima i Londončankama ovaj mračni underground klub ćezaista nedostajati zajedno s svojim dubstep FWD >>> partyjima.
 
4. Pratersauna (Beč, Austrija)
 
Jedan od tri kluba na popisu iz centralne Europe, Pratersauna je po svjedočanstvima Bečana bio jedan od najutjecajnijih bečkih klubova elektroničke glazbe koji je ikada postojao.
 
5. The Shelter (Šangaj, Kina)
 
The Shelter je na sceni Šangaja bio najpoznatiji kao dom hip-hopa i techna, poprilično netipične kombinacije koja je unutar njegovih zidova bešavno funkcionirala poduprta lokacijom prenamijenjenog skloništa od bombi po kojem je klub i dobio ime.
 
6. The Paradox (Baltimore, SAD)
 
Jedan od najstarijih na listi mistično nazvan The Paradox otvorio je vrata 1991. i u svojoj povijesti koja seže četvrt stoljeća poslužio je kao centralna osovina oblikovanja noćne scene Baltimorea.
 
7. Air (Tokyo, Japan)
 
Jedno od tajanstvenijih zatvaranja upravo je Air u Tokyju koji se jednostavno zatvorio bez objašnjenja s porukicom zahvale svim svojim patronima koji su plesali u njemu kroz godine.

 
8. Studio 80 (Amsterdam, Nizozemska)
 
Amsterdam se nameće kao jedno od onih mjesta na planetu koje stoji za slobodu i glazbu, ultimativni  plesni grad, no u posljednjih nekoliko godina gledao je zatvaranja velikih klubova čijoj listi se ove godine pridružio i Studio 80 nakon 11 godina djelovanja.
 
9. FABRIC (London, Engleska)
 
Iako je služeno potvrđeno novo otvaranje u siječnju 2017. fabric se mora naći na listi kao jedno od najdramatičnijih saga zatvaranja i borbe za klub koju smo pratili mjesecima i koja je uvukla u bitku čitavu globalnu dance zajednicu. Ponekad klub nije samo klub već simbol mnogo većih ljubavi i povezanosti.
 
10. Space IBIZA (Ibiza, Španjolska)
 
Jedna od institucija koja stoji kao fizička manifestacija glazbe je upravo Space koji je 30 godina pružao veselje posjetiteljima Ibize. Četiri puta je bio dobitnik Dance Music Awardsove nagrade za klub godine, ali jedna od najzapamćenjih stvari iz Spaceove duge povijesti zasigurno će biti rezidencija Carla Coxa, Music Is Revolution, koja je oderala puno desetljeće i pol.

 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2