Skip to main content
  • 3.10.2020.

40 berlinskih klubova i kolektiva danas slave Dan klupske kulture

Danas, 3. listopada, berlinska klupska kultura šalje signal o svojoj raznolikosti i važnosti na inicijativu senatora za kulturu Klausa Lederera.

Piše: 


40 klubova i kolektiva koji su dobili 10 tisuća eura nagrade od grada za svoju predanost berlinskoj klupskoj kulturi bit će dio ove velike proslave. Subota, 3. listopada tako je prvi Dan klupske kulture Berlina, a obilježava se na 30. godišnjicu od ujedinjenja Njemačke. Dobitnici nagrade od 10 tisuća eura organizirat će vlastite programe kao dio gradskog festivala, a događaji će se odvijati u zatvorenim i otvorenim prostorima.


Foto Daniel Brosch

Budući da je Upravno vijeće pri odabiru posebno naglasilo intersekcionalnost i raznolikost, program uključuje širok raspon glazbenih žanrova, umjetničkih disciplina, prostora zajednice, ključnih tema, lokacija događaja i medija. Nagrađivani klubovi i kolektivi, kao i drugi prijavitelji, predstavljaju koncerte i panel diskusije, plesne događaje u vlastitim i javnim otvorenim prostorima, izložbe, performanse, radio emisije, predavanja, dječje programe, drag show, poeziju, zvučne instalacije, filmove i još mnogo toga.

Izložbe se održavaju u okruzima Charlottenburg-Wilmersdorf, Friedrichshain-Kreuzberg, Lichtenberg, Mitte, Neukölln, Pankow, Spandau i Treptow-Köpenick. Ulaznice su dostupne samo unaprijed putem pojedinačnih sustava karata klubova i kolektiva. Pregled programa nalazi se na službenim web stranicama i u digitalnoj knjižici programa. Svi klubovi i kolektivi koji su sudjelovali razvili su održive higijenske i sigurnosne koncepte za provedbu.

Uz CTM festival, Klubska komisija organizira vlastiti showcase u Kući svjetskih kultura, koji vas pod naslovom TRANSVERSE poziva da zajedno prijeđete dio berlinske glazbene i klupske kulture, da se međusobno slušate, nadahnjujete i podržavate. Uz live i DJ setove, instalacije i performanse, održat će se i panel rasprava s berlinskim senatorom za kulturu Klausom Ledererom i Odborom povjerenika o budućnosti berlinske klupske kulture.

"DANOM KLUBSKE KULTURE postavljamo zajednički znak socijalne kohezije, proživljene različitosti i solidarnosti, kao i protutežu populističkim podjelama, mizantropiji i teorijama zavjere u ovom nesigurnom, turbulentnom vremenu. Različitom, osnažujućem i solidarnom 3. listopada!"

Plesni događaji će se moži održavati isključivo na otvorenom sa maksimalno 5000 ljudi s tim da se organizatori moraju pridržavati mjera poput dezinfekcije i fizičke distance. Iako su u utorak pooštrene mjere za javne događaje u Berlinu zbog povećanja broja zaraženih koronom, ta odluka neće utjecati na ovu proslavu.

Klubovi koji sudjeluju u proslavi Dana klupske kulture

://about blank

arkaoda

Beate Uwe

BulBul Berlin

Cassiopeia

Club der VisionÄre

Golden Gate

Gretchen

Griessmühle

Holzmarkt 25

Ipse

Jonny Knüppel / diskoBabel e.V.

Klunkerkranich

Mensch Meier

Paloma

Panke

Ritter Butzke

Sameheads

Schokoladen

SchwuZ

Sisyphos

SO36

Suicide Circus

TRESOR

YAAM

Možemo li i mi u Hrvatskoj i regiji ići u sličan pothvat vođeni primjerom Njemačke?

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2