Skip to main content
  • 3.10.2016.

40 godina od prve inačice stiže Oxygene 3 Jean-Michela Jarrea!

Četiri desetljeća u prošla od kada je, s skromnom opremom na samim počecima, nastao Oxygène davne 1976.

 
Ovaj LP s vremenom je postao jedan od onih koje ugradiš u temelje zdanja kao nosivi zid svega što jest. Nastavak, Oxygène 7-13, je stigao gotovo na samoj polovici ovog 40-ogodišnjeg putovanja, 21 godinu nakon prvog izdanja. I prvo i drugo kisikom napunjeno prozračno izdanje zadržavalo se na ambijentalnoj strani spektra, koristeći precizan klasično oblikovani synth koji te mami u introspekciju i usisava u svijet izvan realnog.
 
Kako će 2. prosinca označiti obljetnicu priče koja jednakom žestinom bijesni već 40 godina Jarre je najavio da stiže i treća inačica kao osuvremenjena verzija prvog Oxygènea, ali da će se držati istih minimalističkih smjernica koje su obilježile i prva dva izdanja i kako će i ova varijanta doći sa dvije strane, i svjetlom i mrakom, kao i prethodne.
{youtube}DnQZoh_YG40{/youtube}
 
Jarre je uzeo vremena kako bi detaljno objasnio ciljeve i ideju iza najnovijeg daška zraka u diskografiji:
 
"2. prosinca 1976. bio je dan kada je izašao Oxygène 1, za koji mogu reći da mi je promijenio život!
 
Nije da nužno toliko volim obljetnice…. Ali kada sam prije dvije godine snimao Electronicu, načinio sam jedan komad (danas poznat kao Oxygène 19) koji me natjerao da razmislim kakav bi Oxygène bio da je skladan danas. Tada sam postavio 40. obljetnicu prvog albuma kao rok da se poguram da vidim mogu li stvoriti ovo novo poglavlje u 6 tjedana, baš kao i prvi dio: vjerojatno kako bih izbjegao to da previše razmišljam je li to dobra ideja ili ne i da snimim sve u jednoj rundi… Ideja nije bila kopirati prvi album, već zadržati dogmu toga da slušatelje povedem na putovanje od početka do kraja s različitim poglavljima, koja su sva međupovezana.

 
Ono što je prvi Oxygène učinilo toliko različitim u to vrijeme je vjerojatno minimalistički aspekt, činjenica da gotovo uopće nema bubnjeva. Želio sam zadržati taj pristup, stvarajući groove uglavnom sa sekvencama i strukturom melodije, kroz arhitekturu zvuka. Kada sam u danima vinila načinio prvi Oxygène imao sam u glavi strukturu podijeljenu na dva dijela, koji će se zateći na A i B strani albuma. Ovoga puta jednako sam uživao raditi isto: jedna strana je mračnija, druga svjetlija. Tako da kada danas o tome razmišljam Oxygène 3 je zapravo dvostran…
 
Prvi Oxygène načinio sam na 8 track snimaču traka s vrlo malo instrumenata, pa nije bilo drugog izbora no da budem minimalist. Pokušao sam isti minimalistički pristup zadržati i u Oxygène 3. Neki momenti se grade samo jednog ili dva elementa, baš kao i u prvom izdanju.
 
Bilo mi je važno da vizual ostane koherentan s onime prethodna dva albuma… prije 40 godina otkrio sam vizualni svemir Michaela Grangera i odmah shvatio da je u potpunosti u skladu s glazbom koju komponiram. Od tada je vizual na coveru postao poznat, kao eko signal upozorenja, taman i nadrealan, prizivajući istodobno prostranstva svemira i ona vitalnog životnog prostora; ova slika je za mene postala neodvojiva od same glazbe.

 
Htio sam da vizual za Oxygène 3 ostane u istoj liniji i iznova se vratiti Michael Grangerovom originalnom radu jednostavno ga prebacujući kao da je fotografiran iz drugog ugla, što se fino poravnalo s pristupom koji sam imao stvaranju ovog novog glazbenog poglavlja. Tako sam upitao Michaela bi li mogao stvoriti 3D model njegove kreacije kako bi promijenio kut vizuala, što je on zdušno prihvatio.
 
Koje nevjerojatno putovanje je Oxygène bio od sada. Vrlo se radujem što sa svima vama mogu Oxygène priču nastaviti i dalje.
 
Vidimo se na cesti, 
 
S ljubavlju, 
 
Jean-Michel Jarre
 
Oxygène 3 i Trylogy Boxet če izaći 2. prosinca. Moguće je da ću pustiti koji isječak i na turneji…"
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2