Skip to main content
  • 24.01.2022.

50 godina Rolanda: Otkrijte sve o kultnim instrumentima od 70-tih do danas

Skrolajući po stranici stvarno dobivate dojam dominacije i važnosti koju je Rolandova oprema imala u elektroničkoj glazbi.

Piše: 


Kako bi proslavio svoju 50. godišnjicu, poznati japanski brend Roland upravo je objavio novu impresivnu web stranicu koja značajno prati razvoj svojih kultnih i najpoznatijih instrumenata od 70-tih do danas. Uz kronološke opise možete poslušati glazbu koja je stvorena Rolandovim instrumentima, pročitati zanimljive članke iz povijesti, kao i pogledati tutoriale.

1972: Roland je osnovan u Osaki (Japan), i razvija svoje prve instrumente, TR-33, 55 i 77. Pola stoljeća odnosno 50 godina kasnije, 2021. obilježeno je izdavanjem FP-90X, VERSELAB MV-1 i ZENTRACKER, ili čak elektroničku gitaru BOSS EURUS GS-1. Između toga, Roland je oživio stotine instrumenata istaknutih na novoj web stranici koju je brand upravo predstavio.


Foto: Roland (prvi instrumenti u 70-tim godinama prošlog stoljeća)

“Čast nam je i privilegija proizvoditi alate koje su umjetnici odabrali za stvaranje ove glazbe koju slušaju diljem svijeta. Jedva čekamo čuti što ćete stvarati… u sljedećih 50 godina!", piše Roland na svojoj stranici.


Foto: Roland TR-909 ritam mašina

Od 80-ih s dolaskom TR-808, kraljice acida TB-303, TR-606 ili TR-909 ritam mašina, sintisajzera Juno-6, SH-101 i Juno 60 do modula, instrumenata, Roland predstavlja ovo impresivno sučelje kako bi ponovno otkrio njihovu povijest. Odjeljak "blog" također vam omogućuje da se vratite u njegovu povijest s suradnicima legendarnog brenda i sadržajem kreiranim s amblematskim umjetnicima elektroničke scene.

Roland kaže da će tijekom cijele godine slaviti svoju godišnjicu, uključujući "50. model koji će biti predstavljen ove godine 18. travnja, na datum kada je Roland osnovan 1972. godine." Sve informacije možete pronaći na web stranici Rolanda ovdje.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 2