Skip to main content
  • 21.09.2011.

675.000 dolara kazne za ilegalno skidanje glazbe

Joel Tenenbaum, student iz Bostona, treba platiti 675.000 dolara zbog ilegalnog skidanja i razmjene pjesama putem interneta, odlučio je Federalni žalbeni sud.

Dnevnik.hr prenosi kako je suđenje Tenenbaumu, inače tek drugo tig tipa u povijesti zemlje, prije dvije godine završilo presudom da je Udruženju muzičke industrije Amerike (RIAA) dužan platiti 675.000 dolara odštete jer je ilegalno skidao i razmjenjivao 30 pjesama. 

Visinu odštete je formirala porota, a sutkinja Nancy Gertner ju je smanjila na 67.500 dolara uz obrazloženje da je taj iznos'neustavno previsok'. RIAA je međutim, podnijela žalbu na presudu i u petak su dobili prvu rundu. Federalni žalbeni sud je odlučio kako je sutkinja Gertner 'skočila pred rudo i prerano se pozvala na Ustav' i kaznu vratio na početak – na 675.000 dolara. Pravna bitka se nastavlja.

U Velikoj Britaniji ERA (Entertainment Retailers Association) naglašava kako je industrija od donošenja Digital Economy Acta u lipnju prošle godine, te njegove veoma spore implementacije izgubila 250 milijuna funti, većinom radi piratstva.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2