Skip to main content
  • Aphex Twin
  • 31.10.2010.

Aphex Twin spremio čak šest albuma

Aphex Twin je u interviewu za Another Man izjavio da ima gotovih šest albuma.

Piše: 

Naslovna foto

Aphex Twin

"Završio sam šest albuma. Dva su veoma apstraktna koje sam uradio prije četiri godine. Još jedan koji sam nazvao "Melodies From Mars" sam preradio otprilike prije tri godine. Tu je također album u koji neću previše ulaziti; jedna kompilacija starih stvari koje praktički nikada nisam završio i koje se konstantno mijenjaju, te jedan na kojem trenutno radim. Postoji još tona produkcija koje ne pripadaju nigdje" – odgovor Jamesa na pitanje kada će završiti novi album.

Sve ovo bi možda i bilo čudno da ne govorimo o geniju kojega uspoređuju sa Mozartom. Kao klinaca ga je zanimao klavir, ali nije udarao po tipkama nego je petljao po žicama unutar njega. Od malenih nogu je rastavljao synthove i uvjek nalazio nove načine za proizvodnju zvukova pa je sa 11 godina uspio proizvesti zvuk sa Sinclair ZX81 mašinom koja u sebi ne sadrži hardwere za produciranje. U početku ga uopće nije interesiralo slušanje glazbe, niti one koju je sam producirao, jer jednostavno kako on sam kaže, mora stvarati glazbu, ovisan je o tome. Inžinjer elektrotehnike koji konstantno visi u studiju ima tisuće neizdanih stvari, a u 80 posto slučaja točno zna što želi isproducirati. U 1993. godini je Simonu Reynoldsu izjavio kako dosta puta pri završetku pjesme mu se čini da je ideju od nekoga pokupio, pa bi odmah izbrisao uradak. Nakon toga bi shvatio da je istu pjesmu čuo par godina prije u svojoj glavi. Sam procjenjuje da je na taj način izgubio tisuće pjesama.

Jamesovo možda najbolje remek djelo su "Selected Ambient Works", dok ga svijet najviše poznaje po hitovima "Digeridoo", "Come To Daddy" i "Windowlicker" nastalim u definitvno najplodnijim 90tima. Pravi album nije izdao od "drukqs" iz 2001. godine i s nestrpljenjem očekujemo njegov novi materijal.

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2