Skip to main content
  • tino dobric-barzu
  • 20.05.2012.

Avanturu na Ibizi osvojio je…

U petak je u sklopu velikog Electronic Carnivala u Ljubljani održano i finale Burn Studios Ibiza DJ Residency natjecanja gdje su naša dva predstavnika Tino Dobrić i Barzu ostali kratkih rukava.

Piše: 

Naslovna foto

tino dobric-barzu

Dok se na prostoru dvorane Gospodarsko Razstavišće, poput našeg Velesajma gotovo 7 000 tinjedžera i onih nešto starijih zabavljalo uz nastupe Sander Van Doorna, The Shapeshiftersa, Fritz Kalkbrennera, Belteka, The One, Carnival Madness, Billy Nastyja i Industryalizera na jednom manjem flooru se održavalo finalno natjecanje za novog mladog rezidenta kluba Privilege na Ibizi na kojem su priliku ostvariti svoje snove dobili naši mladi DJ/producenti Tino Dobrić i Barzu.
Bilo bi ljepše pisati obrnuto no pobjedu je ostario slovenski DJ Rayden.

Uzeli smo izjave od hrvatskog suca E-Basea i slovenskog suca Gregora Zalokara o kompetentnosti, ispravnosti i samom tijeku natjecanja i nezavisnog suđenja. Evo što kažu:

Prije svega treba istaknuti da je sam koncept natjecanja u Burnovoj organizaciji je stvarno jako dobra stvar i nevjerojatna prilika za mlade da pokažu što znaju i odlično iskustvo za njihov daljni glazbeni razvoj. Međutim moram uložiti prigovor na druga dva slovenska suca, tj. na njihovu sudačku nekompetentnost, jer osim što se natjecanje održava u Sloveniji i što su dva od tri suca Slovenca, prema informacijama koje sam ja imao i rasporedu koji smo dobili u natjecanju su trebala sudjelovati dva hrvatska i dva slovenska DJ-a. No dodan je još jedan slovenski natjecatelj te je promijenjen i raspored nastupa, pa je pobjednik dobio zadnji termin, dakle onaj oko 2h kada ga je najviše publike moglo popratiti” – objasnio je E-Base te dodao:  “Naš Tino Dobrić je odradio savršen set i prema mom mišljenju je definitivno trebao pobjediti, Barzu je odmah pogriješio u miksanju, inače tehnički vrlo precizan nije uvidio da mu je natjecatelj prije njega nakon što je već otišao s pulta, vratio se i naknadno bez BarZuovog znanjapromijenio postavke na vinyl opciju zbog čega Barzu nije mogao startati sa svojim setom onako kako je zamislio, a također mi je nedopustivo to da su moji kolege suci u finale pustili dva natjecatelja koji su miksali sa synchom ( opcija koja broji taktove ) i zbog čega sam im ja odmah dao 0. Nama takvi natjecatelji nisu imali šansu proći ni u prednatjecanju. No ni to im nije pomoglo da njihovi setovi zvuče bolje, jednako kao i kod pobjednika čiji miks je za mene tehnički poluproizvod, dobre ploče, loše sekvencirane i sve u svemu ništa posebno.

Samim događajem i Burnovom organizacijom Electronic Carnivala i tako velikog party događaja E-Base je bio oduševljen, kao i gostoprimstvom te open air arenom iz koje je energija prštala na sve strane.

S druge strane o činjenicama koje nam je iznio E-Base pitali smo jednog od slovenskih sudaca Gregora Zalokara:

Koliko ja znam, nitko od natjecatelja nije ubačen naknadno. Kada su meni predstavili projekt, rečeno mi je, da će u finalu nastupati 3 DJ-a iz Slovenije i 3 DJ-a iz Hrvatske pa sam brzo primjetio, da su u finalu samo dva Hrvata (mislio sam, da je treći otkazao nastup ili nešto takvo, nisam se ni upuštao u tu priču). Ja sam bio pozvan, da stručno, kompetentno i autonomno odradim svoj posao, šta sam i u radio (u prednatjecanju i finalu) i uvijek mogu stati iza svojih ocjena – čak imam i detaljno zapisano, šta je bilo kod koga dobro i šta loše – za svaku od tri kategorije. Pobijedio je najbolji DJ, što se tiče korištenja nagrade, bilo bi najbolje, da je pobjedio Daniel GreenX, koji je "all-over" artist s obzirom da radi i dobru produkciju i redovno je izdaje na dobrim labelima, pa bi mogao Ibiza boot camp najbolje iskoristiti – ali kao DJ je bio Rayden bolji i po pravilima on zaslužuje nagradu. Što se Tina tiče – on me je lijepo iznenadio, rado ću ga još poslušati, ali po mom mišljenju bio je slabiji od prva dva, pa nema to veze s tim, je li Hrvat, Slovenac ili nešto treće“. – naglašava Gregor.
Ono što je mene iznenadilo, jest činjenica, da su mi se s Chikom (treći sudac) bodovi veoma poklopili, a namjerno do kraja nisam želio gledati, kako glasuju ostala dva suca, u prednatjecanju smo ja i Chiko glasali vrlo različito, s obzirom da on dolazi više iz techna i undergrounda, a ja sam više sklon housu i komercialnijoj muzici. Ono što stvarno odstupa su glasovi E-Basa. Ja mislim, da je bilo glasanje pošteno i da je svaki od nas odradio posao kao što najbolje zna i može, i mislim, da to treba poštivati, a ne tražiti neke zamjerke na nacionalnoj bazi, što su gluposti. E-Base je u Raydenovom setu čuo što ja i Chiko nismo (slabu tehniku miksanja), a na kraju i da bi to bilo istina, tehnika je mnogo više nego miks, a Rayden je bio bolji od Tina (barem za mene) i u druge dve kategorije. Koliko su mi organizatori rekli, sve ocjene bit će javno objavljene pa će moći svatko presuditi, tko je kako glasao i potvrditi svoje mišljenje.“ – zaključio je Gregor.

Mi bi svakako dodali da je svako natjecanje odlično iskustvo, da ih želimo što više kao i više prilika za domaće DJ-e i producente da pokažu koliko su dobri. Ponosni na Tina i Barzua poručujemo im da je na sve gledaju kao na odlično iskustvo i zapamte da je samo nebo granica. Kao i u svakoj drugoj utakmici, netko mora pobjediti, u ovoj je poraz samo veliki poticaj za dalje!
 

sonus 2
sonus 1
Vezani članci
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju
brejcha 1
Uspon i pad plesne glazbe iz ere 70-ih u New Yorku koji nudi blistav, propulzivan pogled na živahnu, ali osuđenu na propast njujoršku kulturnu eksploziju