Skip to main content
  • hmv
  • 16.01.2013.

Bankrotirao jedan od najvećih glazbenih distributera

Veliki svjetski glazbeni i DVD lanac trgovina HMV primoran je zatvoriti 240 svojih trgovina u Velikoj Britaniji i Irskoj te otpustiti preko 4000 zaposlenika.

Naslovna foto

hmv

Nakon 91 godinu rada najveći glazbeni distributer u UK-u izgubio je  bitku protiv on-line trgovina i sa velikim žaljenjem proglasio stečaj, a upravitelji se još uvijek nadaju da će pronaći kupca za njihovih preostalih 239 trgovina.

hmv1939

Legendarni HMV je započeo s radom još 1921. godine kao brend His Master's Voice od koje se stvorila prva diskografska kompanija The Gramophone Company (danas dio lanca EMI) osnovana 1902., a tijekom '70-ih i '80-ih godina prošloga stoljeća s 300 trgovina postala je apsolutno najveći distributer glazbenih izdanja u Britaniji i Irskoj te jedan od najvećih globalnih distributera.

Poteškoće su uslijedile 2007. i tad se lanac glazbenih trgovina okrenuo prodaji dodatnih raznih gadgeta, maloprodaji i drugim sektorima, jer je prodaja CD-a znatno opadala zbog procvata digitalnog downloada multimedijalnih sadržaja.

Tvrtka je u financijskog krizi više od godinu dana, nisu više bili u stanju plaćati zajmove i kršili su uvjete kreditiranja od 300 milijuna funti koje su dobili od banke, a vrijednost dionica im je znatno opadala.

vinyl records

Na svojevrstan način ova je glazbena trgovina obilježila povijest glazbe, stoga je ovo jedna tužna vijest za sve koji vole naviku obilaženja glazbenih dućana, nažalost diljem svijeta glazbeni dućani se također bore s opstankom i kako se čini čeka ih slična sudbina.

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2