Skip to main content
  • Dave Clarke
  • 2.11.2012.

Baron techna Clarke o digitalnom dobu DJ-inga

Već dugo nismo čuli ništa od Davea Clarkea, DJ-a koji je od strane Johna Peela prozvan ‘baronom techna’, a upravo nam Dave ima štogod reći o današnjem, digitalnom dobu DJ-inga i kako je najbolje biti opremljen za svaku priliku…

Piše: 

Naslovna foto

Dave Clarke

Čini se kao davna prošlost kada je osnova svakog DJ-inga bila jedna mikseta okružena s dva gramofona, a danas je više vjerojatno da će sve što je potrebno biti spremljeno na neki od pametnih telefona, koji imaju neku ludu DJ aplikaciju, radije od jednog srebrnog sanduka koji sadrži neke od najnovijih vinila, a upravo moderna tehnologija, pristupačnost glazbi i način na koji će neki DJ svirati (digitalno ili vinilno) je tema brojnih današnjih rasprava struke i publike.

Dave Clarke je bio jedan od prvih koji je odustao od teglenja teških sanduka s pločama, prešavši na svojim gažama na sviranje s laptopa. No, svejedno i danas umiksava pjesme ručno, izbjegavajući sync mogućnosti koje mu pruža neki od današnjih DJ programa.
{youtube}5vtCjn2QMFg{/youtube}

Poanta DJ seta je da se događa tamo i u tom trenutku. Trebalo bi se osjećati uvijek na rubu jer ako nema rizika onda nema ni smisla.‘, kaže Clarke. Drugi pak smatraju da upotrebom svih mogućnosti programa, DJ dobija na prostoru koji može iskoristiti za svoju kreativnost. Na kraju krajeva, koga briga je li šef kuhinje mrkvu narezao sam ili sa strojem, bitan je krajnji rezultat. Ili?

Po Clarkeu nije ništa čudno što su gramofoni zamijenjeni kontrolerima i smatra da naslijeđe treba prenijeti na nove generacije, ali ih ne i istima udaviti, jer za nekoga tko nikad nije bio u prodavaonici s pločama, ništa ne znači umiksavanje sa samo 2 audio kanala.

Clarke također smatra da je neke od ‘učenika’ i pobornika kontrolera zanimljivo slušati, ali su uglavnom dosadni. ‘Ako već imate nebrojeno puno mogućnosti, ne razumijem zašto neki imaju istu set listu na svakoj gaži?!’, pita se Clarke. Smatra da je previše DJ-a zavedeno mogućnostima koje im se pružaju, i zadovoljavaju unutarnjeg štrebera u sebi jer im tehnologija to dopušta. ‘Meni je ugodno raditi s 96 kanalnom miksetom u studiju, ali umjetnost DJ-a je da izabere što bolju mjuzu kad svira. Izaberi jake stvari na koje će publika reagirati, a s kojima DJ može raditi mash up koristeći miksetu, radije nego da pokazuje svoje producentske mogućnosti u klubu‘.

{soundcloud}https://soundcloud.com/dave-clarke-dj-sets/6-mix-2012{/soundcloud}

Što točno savjetuje Clarke? ‘Tretirajte svoje alatke s respektom‘, preporučuje, ‘držeći minimalno potrebnog softwarea na svom računalu. Ja stavim gafer traku na ono što ne trebam, i koristim solidstate diskove, umjesto magnetnih koji ne ragiraju najbolje na jake basove.

No, na stranu tehnologija, Clarke smatra da je kod DJ-a najvažniji stav. ‘Previše je straha, a premalo uvjeravanja. Nemojte da vas zavaraju PR agencije, jer one vode u prosječnost.

sonus 2
sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 2