Skip to main content
  • 15.06.2016.

Berghain usred četvrti shopping centara?

Ne, naslovno pitanje nije pretjerivanje ni udica kojom se tako olako služe mediji. Scena je suvereno naklonjena istinitosti i činjenicama.

 
Tamo usred naizgled post-apokaliptične pustopoljine stoji jedan klub koji je kroz godine postao mnogo više. Zidovi su postali dom jednoj sasvim specifičnoj kulturi, svijet sam za sebe, izuzet iz stvarnosti. Uroniš li u crijeva Berghaina tko zna kada ćeš ponovo stupiti na svjetlo dana među puk.
 
No izgleda da je svetost mjesta klizni pojam sasvim podređen podmazivanju kotačića u mašineriji kapitalizma. Preživljava ono što donosi više keša u već podebele novčarke. Tako će se oko Berghaina krenuti graditi ono što se naziva "okrugom zabave" ili zaigranije, kako bi privuklo i mlađe potrošaće, "partymile". Plan je proširiti područje oko Mercedes Benz Arene, koje se nalazi točno preko puta Berghaina, a u nacrtima gradnje nalazi se shopping centar, dvorana za kuglanje i još mnoštvo opcija kojima će jedna prosječna obitelj moći provesti nedjeljno popodne.

 
No kako svemir ima smisao za humor i beskrajno voli ironiju, događaji koji će se rasplesti na panorami oko Berghaina zapravo su preslika, deja vous i već viđeno poglavlje ovog gradskog područja. Čak i Berghain sam nastao je na ruševinama kluba koji je pokleknuo pred prvim valom gentrifikacije, Ostguta. Ostgut je stavio ključ u bravu uoči gradnje O2 World Berlin Space-a, koji sada operira kao već spomenuta Mercedes Benz Arena.
 
No zečje rupe su toliko duboke da ni zečevi sami ponekad ne znaju gdje im je kraj, pa u padu u nepoznato i naklapanja kapaju i šuškanja da je ovaj projekt samo prvi stadij mnogo većeg koji je specifično orijentiran na ovaj dio Berlina. Malo razvoja nikome nije naškodilo, svakako ne znači nužno katastrofu za kultno mjesto sa svojom intenzivnom povijesti, ali u realnosti, možete li zamisliti da uprava ljubaznog mjesta kao što je shopping centar ima srce i razumijevanje i ne smeta joj razina decibela koja dolazi preko ceste?

 
Neobično i zbunjujuće doba sjeda uskoro na ulice Berlina. Ishode možemo samo nagađati, pa je možda najbolje voditi se jednom od najboljih životnih maksima – Nadaj se najboljem, pripremi se za najgore.
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2