Skip to main content
  • alt
  • 3.12.2013.

Berlinska četvrt traži dozvolu za proglašenje zone slobodne konzumacije marihuane

Ako još uvijek niste posjetili Berlin, unatoč dugom popisu klubova u koje treba hodočastiti, ovih dana pojavio se još jedan razlog da isplanirate svoj put u njemačku techno prijestolnicu – možebitno proglašenje zone u kojoj se ne primjenjuje zakon o narkoticima.

 
Naime, samo mjesec dana nakon što je postala gradonačelnicom Berlina, Monika Hermann iz stranke Zelenih došla je na ideju kako bi se berlinska četvrt Friedrichshain-Kreuzberg, ista ona u kojoj se nalazi Berghain, mogla proglasiti zonom u kojoj ne vrijede postojeći zakoni o cannabisu, slično coffee shopovima Amsterdama ili četvrti Christiania danskog Kopenhagena.
 
Ideja se rodila iz saznanja kako je slavni Görlitzer Park te četvrti trn u oku organima reda i mira, a doslovno provođenje zakona je isuviše problematično za policiju i zahtijeva znatan angažman ljudstva. Gradonačelnica Hermann tvrdi kako su policijske snage od početka godine izvršile 113 racija, privele 984 osoba te protiv njih 310 pokrenule postupak.
 
Odbor te gradske četvrti je premoćno glasao u korist prijedloga o proglašenju slobodne zone za konzumaciju marihuane te se zatim krenulo u postupak dobivanja dozvole od strane Državnog instituta za lijekove i medicinska pomagala, njemačkog regulatornog tijela za pitanja s područja zdravstva. Postupak dobivanja dozvole je pokrenut u suradnji s različitim stručnjacima, savjetodavnim tijelima i stanovnicima četvrti.
 
Gradonačenica Hermann naglašava kako ne želi stvoriti sretnu zemlju gdje su svi na drogama, ali vjeruje da se pomoću ove inicijative može ublažiti problem s drogama u parku. Hermann smatra kako zabrana nije uspjela te se sad mora razmišljati o neuobičajenim rješenjima. Iako je posjedovanje i prodaja lakih droga u Njemačkoj zabranjena, policija je sve tolerantnija prema osobama koje posjeduju marihuanu, dok se od sredine 90-ih vuku potezi koji vode ka dekriminalizaciji te  tako posjedovanje manjih količina ne rezultira krivičnom prijavom, a prema najnovijem zakonu za posjedovanje do 15 grama marihuane se može dobiti samo opomena.
 
Prema njemačkom Zakonu o narkoticima, adekvatan interes javnosti može voditi ka legalizaciji, uz uvjet da se podastru razumni znanstveni dokazi te dobije potpora građana.
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2