Skip to main content
  • 8.04.2016.

Berlinski fotograf stvorio arhiv fotki partija neponovljivih 90-ih

Vrijeme je okrutna ljubavnice, a jednom kada stane iza tebe na kronološku liniju nema nazad koliko god se bunio.

Piše: 

 
Postoje razdoblja u životu koja bi htio rastegnuti ili staviti na repeat u jednoj beskonačnoj petlji ponavljanja krasnosti. No kako otac vrijeme sjedi u svojoj kuli, gladi bradu i pomiče kazaljke ponad glava plesača, nemoguće je vratiti se unazad realno, no simbolički nitko ti nikada ne može uzeti nekoliko stvari: dušu, integritet, ljubav i sjećanja. 

 
Baš na potonja te u šetnju vrtovima reminiscencija vodi njemački fotograf Timan Brems koji je 90-e proveo usidren na najhardcore podijima Berlina, Frankfurta, Munchena, Pariza, Tokyja, las Vegasa i Hong Konga. Gdje je bio najtvrđi party mogao si biti siguran da će u mraku škljocati i Bremsov objektiv, debelo još od digitalnog i sa samo 36 fotki filma u repertoaru za noć.

Godinama zakopane pod naslagama progresije vremena i promjena, marljivo spremane u osobnu arhivu, i izvan onoga što je bilo proslijeđeno časopisu Frontpage na kraju prethodnog stoljeća, izronile su u punoj silini, vraćajući noći, sjećanja i mirise s mračnih podija kao dio Timanova Zeitmaschine projekta.

 
Napomenuo je: "Prilično dugo sam čekao da prije no što sam se iznova uhvatio ovih fotografija, da ih pogledam i skeniram. Ponekad je potrebno da prođe nekoliko godina da bi mogao vidjeti stvari iz drugog kuta. Danas je ovo blago vrjednije no što sam ikada mogao zamisliti. Fotografije su kao dobro vino, što dulje dozrijevaju to postaju bolje. Gledajući neke fotografije danas odjednom sam iznova postao svjestan situacije, doslovce ih mogu namirisati, čuti i osjetiti."

 
Pa kako slike govore više no što bi riječi ikada mogle, bez da upadnu u zamku neizrecivog, pustit ćemo vas da proglavinjate njima zatvoreni u sasvim svoj osobni vremeplov i ono što je rave kultura 90-ih značila vama. Poštuj svoj jučer i sutra, ali živi danas! Staro i loše samo biva zaboravljeno, staro i dobro postaje legenda!
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk