Skip to main content
  • alt
  • 9.03.2014.

Bez DJ-a partyja nema

Svi znamo barem jednoga, a nerijetkima se to čini poslom iz snova premda u stvarnosti to baš i nije tako.

 
Naravno, radi se o DJ-u koji je upravo danas, 9. ožujka, u središtu pažnje jer trinaestu se godinu zaredom obilježava Svjetski dan DJ-a. UNESCO je Svjetski dan DJ-a ustanovio 2002. godine, a inicijatori obilježavanja ovog  su zaklade World DJ Fund i Nordoff Robbins Music Therapy dok se novac skupljen na partyjima povodom današnjeg dana uplaćuje raznim humanitarnim udrugama za djecu.
{youtube}_yd8NRcKmpY{/youtube}
 
Kao što vjerojatno znate, DJ iliti disc jockey osoba je zadužena za puštanje glazbe, a  povijest otkriva kako je na Božić davne 1906. godine Reginald Fessenden iz Kanade, testirajući novi opremu, poslao u eter ljudski glas. Signal je uhvatio brod na Atlantiku, a “Largo” iz Handelove opere “Xerxes” bila je prva stvar u eteru. Tako je Fesseden postao prvi svjetski DJ  premda mu to nije bila namjera. Kao zabavljači publike, DJ-evi se prvi put pojavljuju u Drugom svjetskom ratu kada su bili zaduženi za zabavu vojnih postrojbi. Početkom 50-ih godina svijet su ugledale prve singlice, odnosno 45 RPM (rounds per minute, mjera za brzinu gramofonskih ploča) 7-inčne gramofonske ploče, koje su bile pokretač  razvoja i popularnosti gramofonske, a time i glazbene industrije. Posljednjih desetljeća, DJ-evi su postali neizostavan pojam koji se veže uz digitalnu glazbu s obzirom na to da su upravo oni najzaslužniji za njenu svjetsku popularizaciju.
{youtube}rq1Iv3DkwVs{/youtube}
 
Razlikujemo više vrsta DJ-eva – radijski DJ, onaj koji pušta na radijskoj postaji; klupski DJ, onaj koji pušta u klubu, odnosno diskoteci; te bedroom DJ iliti DJ koji pušta kod kuće te ima podcast  na kojoj od internetskih radio postaja. Bez DJ-a partyja nema i zato hvala svim djevojkama i momcima koji nas na barem nekoliko sati iščupaju iz stvarnosti i lansiraju u neznana prostranstva glazbe. I za kraj, set Bena Simsa, neporecivo jednog od najboljih pločovrtača.
{youtube}FU7fO3xbXYI{/youtube}
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zagreb mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 desktop