Skip to main content
  • 1.05.2018.

Burning Man je ostao bez jednog od osnivača!

Suosnivač festivala Larry Harvey izgubio je životnu bitku u subotu 28. travnja u 70. godini života okružen članovima familije u San Franciscu, a sve kao posljedica moždanog udara od 4. travnja ove godine.

Piše: 


Kada pomisliš na pustinju prvo što ti padne na pamet je jalovo mjesto bez životne sile, sipki pijesak i nepregledno prostranstvo više manje… ničega. No, jednom godišnje ovaj negostoljubivi krajolik postaje nešto sasvim drugačije. Pijesak postaje plodno tlo kreativnosti, ljubavi, glazbe i umjetnosti dok se desetci i desetci tisuća ljudi u kolonama slijevaju u Black Rock pustinju Nevade na Burning Man festival.

Larry Harvey i Stuart Mangrum zarobljeni u kulturu spektakla u medijski prezasićenom svijetu u kojem proizvodi i ljudi, potrošnja i zajedništvo mutiraju, pitaju tko je šaljivđija, nad kime se trik izvodi i kako možemo otkriti tko smo zaista. Na stranici Burning Mana izašao je post posvećen Larryu pa kaže: "Preminuo je naš osnivač, prijatelj i inovator, Larry Harvey. Vizionar, mentor, filozof, strastveni zaštitnik kulture i principa Burning Mana. Izgubili smo osnivača. Svijet je izgubio fantastičnu osobu".

Burning Man je nastao 1986. na lokaciji Baker Beach u San Franciscu kada su Larry i Jerry konstruirali prvu drvenu skulpturu čovjeka i proslavili paljenjem sa nekoliko osoba. Kroz godine održavanja interes za festivalom je rastao, te je preseljen na puno zanimljivije mjesto u pustinju Black Rock u Nevadi, te zadnjih godina bilježi oko 70 tisuća posjetitelja koji slave ljubav, prijateljstvo, glazbu, umjetnost, performans i grade zanimljive konstrukcije.

2004. Harvey je napisao 10 principa kojih se držao Burning Man promovirajući vrijednosti kao što su poštovanje, samoizražavanje, suradnja, ekološka prijateljstva i još mnogo toga. Bio je protivnik komercijalizacije kulture.

Pogledajte dokumentarac o Burning Man festivalu iz 1997.

brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
brejcha 1
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
defected zg desk