Skip to main content
  • 5.04.2018.

Charlotte de Witte – Tamniji, melankolični zvukovi za stvaranje viška emocija

U krajolicima elektroničke glazbe gdje techno spada u dominantnu silu, u samom vrhu moderne joj scene, ženska lica sve su češća pojava. Jedna Belgijka tamo čvrsto stoji, spremna da pokaže svoje vrline, da svoj urođeni talent predoći i onima oko, uz i ispred sebe: Ona koja je u kratkom vremenu postigla impresivne rezultate zove se Charlotte de Witte.

Piše: 

Mlada je i zaljubljena u underground zvukove i već sad je uspjela preletjeti više od pola kugle zemaljske i zasvirati na svim bitnim događanjima, od Awakeningsa i Tomorrowlanda do Boiler Rooma i BBC Radio 1 Essential Mixa. No krenimo ipak od početka.

Znate da je adolescencija doba u kojoj svako živo biće kreće u istraživanje svega zanimljivog što mu se nađe na putu. Pa ova techno doma, tada je krenula obilaziti klubove i skupljati iskustva. No onda još nije bila techno dama, nije čak ni bila pretjerano upućena u underground scenu. U svojoj fizičkoj glazbenoj kolekciji štovala je dvije pjesme koje su joj nekako i obilježile mladost. U CD verziji to je bila Eiffel 65, dok je na gramofonu na ripitu imala Bonkers od Dizzee Rascala i Armand van Heldena.

Isto tako odmaknuta od techna izdala je vlastiti EP i to pod imenom koje će vas na prvu navući kako se radi o muškoj osobi. Raving George bilo je ime pod kojime izlaze prve Charlottine produkcije, a time je ujedno izbjegla stereotipe o DJ-u na sceni ženskog podrijetla. U trenutku kada sama shvaća da je glazba nešto što će joj postati život, odlučuje se prestati skrivati iza muškog alter ega. Sa trakom 'You're Mine' probila je led limitacije jer u svijetu glazbenika one nikada ne bi trebale postojati. Razmišljanjem outside-a-box otvaraju se vrata potpunim osjetilima koje kao čovjek posjedujemo. No, ipak za nju dolazi trenutak kada odlučuje kako je vrijeme da joj Charlotte de Witte postane pravo stage ime. Logičan joj korak slijedi da postane punopravni član techno glazbe.

Danas gledajući, to se pokazao kao pun pogodak za nju. Od uha do uha na svakom nastupu stoji joj osmijeh. Jer iako je više privlače tamniji, melankolični zvukovi, upravo joj taj đir stvara više emocija i tjera da živi u tom trenutku.

Već sa prvim izdanjem kao Charlotte de Witte pokucala je na vrata velike etikete. Bilo je to krajem 2015. godine kada je Tiga potpisao njen EP Weltschmerz za svoj Turbo Recordings. To je za nju bio samo početak oluje čiji smo svjedoci i dan danas. Tiga ju je ponovno potpisao prošle godine sa remixom za Steve Lawlera. Ali, njezino svako izdanje svjetlo dana ugleda kroz svjetski priznate etikete, pa tako ovdje imamo OFF Recordings, K7 Records, Mixmag Germany te Suara.

Njezine pulsirajuće, hladne i tvrde produkcije ponekad napunjene i sintetitčkim vokalima uredno sjede na vrhu Beatportove techno liste najprodavanijih izdanja.

Strah od izazova nikada nije imala, već je savladala prepreke balansiranja svirki izmeđe krcatih festivala i intimnih klubova. Njezin agresivni techno odzvanjao je i Azijskim te Američkim kontinetnom. Možda je tajna u reggae glazbi ili The Beatlesima koje sluša u slobodno vrijeme i čime se rješava stressa.

Možda najbolje da se u sve uvjerite i sami. Ova mlada dama dolazi osvojiti i publiku na nadolazećem Sonus festivalu. Zrćansku plažu od 19. do 23. kolovoza ophodit će tisuće i tisuće ljubitelja techno i house glazbe iz cijeloga svijeta. Early birds karte su rasprodane, ali za biti dio 6. rođendana Sonusa, ostalo je još mjesta.

Povoljnije ulaznice za regionalne posjetitelje:
ENTRIO https://www.entrio.hr/event/sonus-festival-2018-4520
TICKET SHOP https://www.ticketshop.hr/hr/e/sonus-festival-2018/1549/
TISAK MEDIA prodajna mjesta https://www.ticketshop.hr/hr/pos-list/


>Prati Sonus festival virtualno<
Facebook https://www.facebook.com/insoundwetrust/
Instagram https://www.instagram.com/welovesound/
Soundcloud https://soundcloud.com/sonus-festival
[FB Event]

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2