Skip to main content
  • 20.10.2016.

Chicago službeno priznao DJ-ing kao umjetničku formu!

Jedan od najglazbenijih gradova na planetu, jedna od kolijevki i stupova koje drže zdanje početaka glazbe na struju na nogama, napravio je velik korak.

 
Sve što započne kao kontrakultura i alternativa s vremenom će izgubiti subverzivni potencijal što je više ljudi uključeno i postati će dio mainstreama i dominantne kulturne prakse kao još jedan njen element. Ovo samo po sebi nije ni dobro ni loše, jednostavno je činjenica. Svi volimo misliti za sebe da smo underground no miljama smo daleko od iskonskog značenje ove riječi. U slučaju Chicaga ovo je sjajna vijest, Do sada je praksa bila antagonizirati malene objekte jer ne uključuju "live kulturalne perfrormanse" stavljajući ih u drugi red, dok su lokacije koje podržavaju "live tetralne" i "live glazbene" evente izuzete iz plaćanja dodatnih 3% poreza. Ova praksa bila je u direktnom srazu s golemom važnosti elektroničke glazbe i kulture koja je obikovala lice grada na globalnoj sceni i već je bilo sramotno da u jednoj meci elektroničkog DJ-ing još nije priznat kao "live kulturalni performans".

 
No svjetski vjetrovi svijesti se mijenjaju, u digitalno doba obujam pojma kulture i umjetnosti se širi kako bi uključio i nove načine izražavanja, nezamislive još samo nekoliko desetljeća unazad. Slijedeći primjere još nekoliko velikih glazbenih gradova, čikaške vlasti napokon DJ-ing priznaju kao umjetničku formu, čime klubove svrstavaju u isti rang poreza s drugim lokacijama. Porezna olakšica od 3% primjenjivati će se na sve lokacije koje bookiraju DJ-e ili hip-hop umjetnike, a amandman na oporezivanje industrije zabave dobiti će sudski datum 26. listopada.
 
Na ovu temu je progovorio i Joe Shanahan, vlasnik popularnih čikaških lokacija kao što su Metro i Smart Bar:
" Ovaj sporazum potvrđuje da vladini službenici ne bi trebali biti arbiteri onoga što konstituira umjetnost dok istodobno malim lokacijama pruža osjećaj sigurnosti kako one nastavljaju predstavljati glazbene talente Čikažanima i mnogim posjetiteljima koji se slijevaju u naše prostore na temelju internacionalnog ugleda našega grada kao glazbene prijestolnice. "

 
Svaka praksa mješavina je dobrog i lošeg, problema i njihova premošćivanja i lekcija koje dalje nosiš niz put. Više novca koji ostaje u klubovima adrenalinska je injekcija daljenjm razvoju scene na plodnom tlu grada koji je svijetu već dao tako puno. Pa kada vidiš i poneku lošu vijest sjeti se da je sve kombinacija obojeg, yin-yang, svjetlo u tami i obratno. No danas s zadovoljstvom igramo ulogu svjetlonoša i kurira dobrih vijesti.
 
 
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk