Skip to main content
  • 14.11.2007.

Coldcut u Aquariusu

Jon More aka Coldcut će svoj prvi nastup u Zagrebu imati u Klubu Aquarius u subotu 17.11. Prije i poslije Jon Morea nastupit će zagrebački audio-vizualni kolektiv Jabba Crew pojačan osječkim DJ Pipsom. Bivši profesor umjetnosti polovica je legendarnog britanskog abstract/nu jazz/hip-hop dvojca Coldcut, globalno poznatog po vizionarskom pristupu glazbi te mnogim audio-vizualnim inovacijama. Coldcut […]

Piše: 

Jon More aka Coldcut će svoj prvi nastup u Zagrebu imati u Klubu Aquarius u subotu 17.11. Prije i poslije Jon Morea nastupit će zagrebački audio-vizualni kolektiv Jabba Crew pojačan osječkim DJ Pipsom. Bivši profesor umjetnosti polovica je legendarnog britanskog abstract/nu jazz/hip-hop dvojca Coldcut, globalno poznatog po vizionarskom pristupu glazbi te mnogim audio-vizualnim inovacijama. Coldcut je nastao sredinom 80ih kada su se Jonathan More i Matt Black sasvim slučajno upoznali u record shopu u kojem je Jon tada radio. Nedugo zatim započinju zajedničku radio emisiju imena “Solid Steel“ na legendarnoj britanskoj, svojevremeno piratskoj, radio stanici Kiss FM, koja traje i danas.

1987. izdaju svoje prvo izdanje pod nazivom  “Say Kids, What Time Is It?”, prvu britansku ploču produciranu na principu slaganja djelova (sampleova) različitih pjesama poput svojevrsnog glazbenog kolaža. Iste godine upisali su se u povijest moderne glazbe definirajući do tada nepoznat pojam “remix“  obradivši, tzv. “cut & paste” metodom, kultnu hip-hop himnu “Paid in Full”  (Eric B & Rakim) koja je postala klupski evergreen.

1991. osnivaju vlastitu etiketu, legendarni Ninja Tune, poznat po inovativnim i raznolikim izdanjima produciranim od strane glazbenih istomišljenika kao što su Mr Scruff, Cinematic Orchestra, Herbaliser, Kid Koala and Wagon Christ, kao i Roots Manuva te Ty kroz kasnije osnovanu Big Dada podetiketu.

Svoj prvi album imena “What’s That Noise” izdaju 1989., a do danas su ih sakupili ukupno šest, uključivo s posljednjim “Sound Mirrors” iz 2006. Na njihovim albumima, što kroz suradnje što kroz sempliranja, našla su se mnoga poznata imena kao što su Led Zepellin, James Brown, Lisa Stansfield, Junior Reed, Queen Latifah, Lee “Scratch“ Perry, Mad Professor, Jello Biafra (Dead Kennedys) te Steinski, kojeg uz Grandmaster Flasha navode kao svog velikog uzora.

Osim impresivnih glazbenih postignuća, 1997. su predstavili i vlastiti VJ software naziva Vjamm sa svrhom manipulacije videom u realnom vremenu na način na koji se to čini s glazbom, te time pokrenuli i svojevrsnu audio-vizualnu revoluciju koja se i dalje nastavlja i usavršava iz dana u dan.

Za razliku od mnogih glazbenika koji su se tokom nekoliko godina svoje karijere bavili više manje istim stvarima, polako pali u zaborav te nastavili živjeti na lovorikama prošlosti, Coldcut i danas, kao i prije 20 godina, nastavlja stvarati entuzijazmom znatiželjnog i zaigranog djeteta, zbog čega i najmanji djelić njihovih mnogobrojnih postignuća izgleda kao veliko poglavlje još veće knjige.   

Jon More (Coldcut)

Yesh & Venom (Jabba)
DJ Pips (Glechudesa /Os)
Nesho (Jabba)

Start: 22:00
Ulaz: 70kn u pretprodaji, 90kn na ulazu

sonus 1
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sonus 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 2