Skip to main content
  • Marihuana
  • 2.02.2013.

Droga u poštanskim sandučićima!

Kako policija postaje pametnija, tako i načini dilanja, distribucije i transporta postaju lukaviji, i domišljatiji. Europa se svakim danom susreće s novim metodama prijenosa droge, novim rutama, kao i sredstvima transporta.

Piše: 

Danas je izašlo izvješće Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti (EMCDDA), u kojem se otkrivaju neke zanimljive činjenice o tržištu koje svakim danom postaje sve dinamičnije, inovativnije i brže, a prema kojem se jednakom taktikom mora odgovoriti nazad.

Kako objašnjava direktor Europola, Rob Wainwright, organizirani kriminal i kriminalne skupine i dalje najviše zarađuju i rade s prodavanjem droge, a načini transporta su se prilagodili ili primijenili te je primijećeno da se sve više koriste komercijalne trasportne opcije poput kontejnera, aviona, kurirske službe, te pošta, tako da danas drogu, takoreć, možete naručiti od bilo kud u svijetu ravno na vašu kućnu adresu, a s obzirom na promijene u svom transportu, teško ju je locirati.

alt

Za tako nešto uglavnom se koriste ilegalne računarne mreže. Također, Europa i dalje ostaje važan i postaje sve važniji proizvođač za ilegalne supstance, kako bi tržište bilo bliže samom proizvođaču te tako i s manjim ‘problemima’ u dostavi kupcima. Afrika je postala važna tranzitna i skladišna ruta, a kriminalne bande sa sjeverozapada Europe su najjači distributeri bilo kojih ilegalnih droga unutar EU, koja sadrži i najveći broj stručnjaka u kultivaciji kanabisa, sintetičkih droga i skrivanju kokaina.

Procjenjuje se kako se svake godine u EU popuši 2500 metričkih tona trave u vrijednosti 18-30 milijardi eura.

Malo više o svemu pročitajte OVDJE.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2