Skip to main content
  • 17.09.2023.

Društvenim mrežama kruže priče o kanibalizmu na Burning Manu. Ima li istine u tome?

Ovogodišnji Burning Man će se pamtiti po nevremenu koji je Black Rock pustinju pretvorio u blato u kojem je zapelo više od 70 tisuća posjetitelja

Piše: 


Nakon što je nevrijeme poharalo Burning Man te zaustavilo desetke tisuća posjetitelja od napuštanja Black Rock Cityja, na društvenim mrežama osvanule su brojne teorije zavjere i dezinformacije.


Foto Trevor Hughes

Prema navodima raznih korisnika X-a (bivšeg Twittera) u Black Rock Cityju došlo je do izbijanja ebole, a zbog nedostatka hrane neki su tvrdili da su se posjetitelji odlučili za kanibalizam kako bi preživjeli. Takve neprovjerene informacije su brzo postale viralne, a njih su još pospješili šaljivi komentari poznatih posjetitelja.

https://twitter.com/krus_chiki/status/1698182879153406321

Priča o kanibalizmu je krenula s Diplom koji se na Burning Manu zabavljao s Chris Rockom te je u jednom intervjuu otkrio kako je poznati američki glumac mislio da će ga kanibali pojesti ako se ne evakuiraju na vrijeme. Brojni korisnici društvenih mreža su se sa ovom izjavom nastavili šaliti što je pokrenulo lavinu šaljivih memeova, ali i neprovjerenih informacija.

Dok teorija o eboli je krenula s X-a (bivšeg Twittera) kada je jedan korisnik objavio sliku Forbesove vijesti koja je imala naslov “Yes, There’s An Ebola Outbreak At Burning Man”, koji je zapravo samo bio uređen kroz Googleovu opciju inspect element s kojim se može promijeniti tekst na stranici za osobu koja u tom trenutku pregledava.

https://twitter.com/BillyHarbor/status/1698163326768054494

Priče o eboli i kanibalizmu unutar Black Rock Cityja koje su kružile društvenim mrežama su lažne i dezinformacije potvrdili su organizatori Burning Mana. Informacije i navode s interneta je provjerila novinska agencija poput Reutersa čiji je fact checking tim također potvrdio da su te priče lažne.

defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2