Skip to main content
  • 6.12.2016.

Electro spective – kronika elektroničke kulture od 1958.

Realnost situacije i njeni konkretni raspleti nisu ono što određuje tko si bio, tko jesi i tko želiš biti godinama od ovoga trena. Magični dio formule života sasvim je ostavljen tebi na volju. Slobodan za manipuliranje i zove se perspektivom.

 
Klizne, tekuće, viskozne, promjenjive i podložne infuziji novih informacija i saznanja perspektive mijenjaju živote… Kamo li još sreće kada su još k tome i elektroničke. Tada im daš ime Electrospective i postaviš zainteresiranog promatrača u svoju, na struju pogonjenu, točku gledišta. Ne gledaš tlocrtno kao ptica ili ljudima u nosnice kao mrav već kao polazišnu točku uzimaš tren kada je glazba službeno u njedra pustila elektrone i sintetički zvuk i kada je mašina postala legitimno glazbalo sasvim nove generacije umjetnika.

 
Electrospective nastaje kao jedan koherentni sliv, utočište i pregledni presjek najznačajnijih trenutaka koji su obilježili elektroničku kulturu od 1958. do danas, prelazeći put od prve iskre koja je pokrenula soničnu revoluciju početkom emitiranja BBC Radiophonic Workshopa 1958. i albuma Daphne Oram "Oramics" iz 1959., pa kroz rad Kraftwerka, Briana Enoa, pojavu grupa kao što je Human League, Depeche Mode i eksploziju klupske kulture krajem 80-ih. Prolaze i 90-e s usponom supergrupa koje su punile stadione do posljednjega šava kao Daft Punk i Chemical Brothers pa sve do globalnih aktova i mainstream pritoka onome što je započelo kao alternativna kultura, poput Davida Guette.  

 
Cilj Electrospective projekta nije bio da ti se sve nužno svidi već da ti pokaže jedan dio bogate povijesti onoga što danas živiš i omogući ti da na ovom istraživačkom pohodu možda nabasaš na sjajnu glazbu. U kronikama se zateklo tako na jednom mjestu preko 600 značajnih albuma koji su mijenjali pravila igre iz kataloga labela kao što su EMI, Virgin i Mute Records. Možeš prolutati interaktivnom vremenskom linijom, skoknuti na video kanal nakrcanog ekskluzivnim materijalom u kojem najznačajniji umjetnici govore o ključnim trenucima karijere i žanra ili posjetiti Electrospective Store u kojem ćeš si ugrabiti nešto što si uvijek želio. Službeni Facebook ove povijesno-elektroničke napolitanke si slobodan posjetiti ovdje, a na samu web stranicu skokni ovdje. Sretna vam potraga i izašli vi nama iz scrolling blackouta bolji i mudriji no što ste u njega ušli!
 
brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
brejcha 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk