Skip to main content
  • alt
  • 11.04.2015.

Elektronički inovator na ECO festivalu

“Pokušavam primijeniti punk etiku na svoju glazbu… mora pomicati granice, biti futuristička, jedinstvena i organska” riječi su Alija Shirazinia, kojeg ti, dragi čitatelju bolje poznaješ pod aliasom Dubfire.

 
Pionir i inovator elektroničke glazbe, renesansna prikaza iza pulta svoj put je započeo prije preko dva desetljeća kao jedna polovica DJ/produkcijskog dua Deep Dish. Ovdje je stvorena čitava biblioteka antologijske elektronike na koju podiji nekontrolirano podivljaju još i danas desetljeće nakon nestanka i s kojom si je iznad kamina ujedno stavio i Grammy za remix pjesme “Thank You” umjetnice Dido.
 
Ali 2006. odlučuje otisnuti se na pučinu elektroničkog oceana sam i čini se da je odluka bila sjajna jer u godinama nakon nastaju kultne trake poput “Ribcage,” “Roadkill,” “Emissions” i “I Feel Speed.” 
{youtube}9LIdP3imF2g{/youtube}
 
2008. je bila glazbeno važna kao svojevrsni miljokaz. Nastaje remix trake “Grindhouse” Radio Slavea i Dantona Eeproma koja postaje manifest onoga za što stoji Dubfireova glazba. Tamni funky ritam uparen s tehnološkom virtuoznošću koji ne mari puno za definicije pojedinih žanrova i hrabro preskače njihove margine.
 
Suvlasnik The Bullitt agencije sa sjedištem u Barceloni, redovni stanovnik ibiških pulteva i vlasnig SCI+TECH labela, nije stranac ni floorovima BPM festivala na Playa del Carmen, WMC-a u Miamiu, Sonara u Barceloni, Kazantipa u Simferopolu i ADE-a na kojem je u posljednjoj inačici predstavio svoj novi show dubfire:liveHYBRID kojim je bacio posjetitelje u ekstazu.

alt

 
Još jednom pokazavši kako uobičajeno nije dovoljno dobro, ovaj techno titan odlučio je pogurati granice onoga što ćeš dobiti iz glazbenog iskustva. Odlučio je izbrisati membrane između osjetila i redefinirati koncertno iskustvo bešavno isprepličući elemente 2D i 3D animacije, s live zvukom i svjetlom, karnalno-auditorno ispreplitanje čovjeka i stroja u novoj performativnoj fuziji.
 
No Dubfire će navratiti i na Balkan i pridružiti se trodnevnoj elektroničkoj festivalskoj svečanosti. Od 24. – 26. srpnja naši slovenski susjedi pripremaju golemu feštu u Opatjem Selu u Novoj Gorici, ECO festival. Već 7. godinu za redom sipaju najbolji tehno kroz golema ozvučenja masi tisuća i tisuća rasplesanih tijela. Pa dok ne krene pogled unazad na godinu koju gledamo u retrovizoru.
{youtube}U90PCzOfSE8{/youtube}
 
defected zagreb mobile
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk