Skip to main content
  • atmosfera
  • 27.06.2012.

Elektronska scena kao veliki biznis

Oni koji su se bavili organizacijom elektronskih evenata svjesni su da sad kad je scena prezentirana masama svi žele dio kolača.

Naslovna foto

atmosfera

Kod nas su elektronsku scenu kao biznis prije shvatili stranci, nego domaći organizatori, naravno iznimke postoje kod onih koji se za tu scenu bore već godinama. Međutim sad kad vlasnici i organizatori uviđaju da su ljetni festivali s bogatim elektronskim line upom vodeći, nastoje dovesti u svoje klubove i objekte dio te elektronske scene i sad žele dio te zarade, iako da ste ih to pitali prošle godine još uvijek bi tvrdili da im takva vrsta publike ne treba.

Koliko je naša regija postala plodno tlo za festivale i velike ljetne partije govori brojka izvođača koji nastupaju i koju zaista više ne možemo izbrojati. Sjećamo se vremena koje i nije bilo tako davno, kad smo imali samo Exit i Valkana Beach festival na raspolaganju. Sad samo na Hideout koji počinje ovaj vikend stiže preko 100 izvođača, dok na pulskom Outlooku nastupa preko 500 izvođača, ako dodamo još Terraneo, Echo festival, Dimensions, Lost Theory, Garden i sve izvođače koji će prodefilirati kroz Novalju, otoke, Istru i Dubrovnik i ostatak lijepe naše, prešli smo odavno 1000. Od ove godine je Hideout odlučio uvrstiti u line up i domaće izvođače, Echo ih je uvrstio par, kao i ostali festivali, dok još uvijek dominiraju strana imena kako poznata tako i nepoznata.

{youtube}bCFfpvsVCms{/youtube}

Ono što očekujemo od biznisa od kojeg sada svi žele dio u nadolazećem vremenu jesu ta velika inozemna imena koja želimo čuti na našem prostoru, želimo čuti i nove nade i izvođače o kojima govore strani mediji, ali želimo i što više domaćih DJ-a koje domaća publika voli i s kojima se povezala kroz godine partijanja. Želimo upoznati bar dva domaća nova imena na sceni po festivalu, kako Britanci guraju svoje, želimo i mi svoje. Želimo čuti naše mlade DJ/producente čije ploče puštaju inozemni izvođači na festivalima po Jadranu i ne želimo da se uvijek na tim listama pojavljuju isti ljudi i da želimo promjenu, pa ćemo sami procijeniti.

U vremenu kad se u cijelom svijetu elektronska scena već vrti oko velikih novaca, mi želimo biti ponosni na svoje, ne rijetko su baš oni bili zaslužni za najbolji dio večeri.

sonus 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
brejcha 1
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sonus 2