Skip to main content

Exit i umjetnici uputili “Otvoreno pismo tihe balkanske većine”

Povodom rastućih nacionalnih tenzija u regiji, na inicijativu Exit tima, neformalna grupa istaknutih umjetnika i javnih ličnosti iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, sastavila je otvoreno pismo javnosti.

Piše: 


Potpisnici redova ispred "tihe balkanske većine" su redatelji Oliver Frljić i Kokan Mladenović, glumci Zoran Cvijanović, Sergej Trifunović, Nenad Okanović, glazbenici Ida Prester (Lollobrigida), Dino Šaran (Letu Štuke), Nemanja Kojić (Hornsman Coyote), jedan od osnivača Otpora i gostujući predavač Harvarda Srđa Popović, osnivač Exita Dušan Kovačević, direktor Studentskog kulturnog centra Novog Sada Zdravko Vulin, dramaturg i osnivač Miksera Ivan Lalić, novinar i pisac Branko Rosić te brojni drugi koji u pismu pozivaju javnost da se otvoreno suprotstavi ekstremnoj nacionalističkoj retorici koja je u posljednje vrijeme zavladala regijom, uz sve učestalije fašističke i ultradesničarske parole.
 
Otvoreno pismo tihe balkanske većine
 
Zaostala ekstremna nacionalistička retorika, fašističke parole, ultradesničarski javni nastupi i zatezanje odnosa od strane političkih predstavnika u cijeloj regiji, čiji smo svjedoci posljednjih dana i tjedana, djeluju kao da smo svi kolektivno upali u vremeplov! Ali onaj koji nas vuče za nos unatrag! Ista pokvarena priča iz 90-ih, izvađena iz iste ladice! Da se razumijemo u startu, nijedno desetljeće nije ni dobro ni loše. Tih '90-ih nastalo je dosta civilizacijskih dostignuća iz oblasti znanosti i umjetnosti. Svi mi na ovim prostorima, koji odlično razumijemo i govorimo u biti jedan isti jezik, tih godina bili smo zauzeti anticivilizacijskim nasljeđem. Mrzili smo, optuživali i naposljetku uništavali jedni druge, do te mjere da se još uvijek nismo oporavili u svojim krhkim, podijeljenim društvima. A svijet je grabio naprijed, ne čekajući na nas. Istok, zapad, sjever, jug, svi redom su se razvijali i jurišali u 21. stoljeće, dok smo mi jurišali jedni na druge u nečemu što ne priliči ni srednjem vijeku.
 
Umjesto da je neka bolja budućnost dočekala sve rođene pod teretom '90-ih, baš njih danas najviše truju zaostale ideje onih kojima je to desetljeće bilo najbolje ikad! I zato im poručujemo kao većina, ona tiha, ali nesalomiva, da svaki pokušaj raspirivanja podjela i vraćanja života unatrag, više ne može da proći. To pravo da kroje sudbine nas običnih, vrijednih i poštenih ljudi su izgubili. Zajedno s tim promašenim i praznim pričama iz '90-ih!
 
Jer nitko ti neće više i iskrenije pomoći u ovom sumanutom svijetu od tvog balkanskog susjeda. Nitko ti neće dodati bolju loptu u globalnoj utakmici od onog odmah tu, pored tebe. Nema tog istoka ili zapada koji te bolje poznaje, koji bolje govori tvoj jezik, koji zna tvoju dušu. I to dobro znaju huškači i lažni patrioti, i to svi oni, na svim stranama! Oni koji bez pardona obmanjuju lakovjerne i pravdoljubive ljude s ovih prostora. Nas sve, i mene, i tebe.
 
Njima treba samo tvoj glas, ti si za njih samo brojka, statistika. Daju ti lažni osjećaj pripadnosti da bi te poslije koristili za svoje saborske plaće, fotelje, da im plaćaš račune, a da oni tebi nikad ne polože nijedan svoj! Oni se ne razlikuju međusobno, a od tebe zahtijevaju nacionalne podjele, nude ti zaostale ideje s dna čovječanstva. Traže da tratiš svoj, za račun njihovih života! Njihovo zlo nacionalizma, uspjelo je rastočiti jedno bogato, sretno i pravedno društvo, pretvorivši ga u balkansku džunglu u kom vlada zakon jačeg, primitivnijeg, lukavijeg, besprizornijeg.
 
Umjesto oni nas da vraćaju, hajdemo mi njih lijepo i jednom za sva vremena, poslati u tu njihovu prošlost, tamo gdje i pripadaju! 21. stoljeće neka prepuste rođenima u '90-im, onima zbog kojih će to desetljeće ponovno biti svijetla! Svijetla za obične, vrijedne i poštene ljude. Za tihu, ali nepobjedivu većinu na ovim prostorima! Za tebe, i onog do tebe! Na svakom mjestu, u svakoj situaciji koja proizvodi mržnju i nasilje, reagirat ćemo glasno, jasno i argumentirano. Jer komšija je susjed i susjed je komšija!

#komšijajesusjed
#zbogom90te

brejcha 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2