Skip to main content

Festivalska sezona je otvorena, techno napokon na mainstageu Ultre…

Novi trendovi u svijetu elektroničke glazbe, kao i otvaranje festivalske sezone već tradicionalno kreće iz Miamia s Ultra Music Festivala

Piše: 


Završen je još jedan Ultra Music Festival u Miamiju na kojem se okupilo 165 tisuća partijanera.

No dok su oni uživali u Downtown Miamiju i na samom festivalu, stotine tisuća partijanera je iz udobnosti svojih kuća u stopu pratilo uživo prijenos s Ultre kako bi poslušali nove ID-jeve svojih najdražih DJ-eva, otkrili koji su novi glazbeni trendovi u elektroničkoj glazbi ili pak samo uživali u jednom od najvećih svjetskih elektroničkih festivala.

Stoga što nam je 23. izdanje UMF-a kroz nešto više od 30 sati donijelo?

Prošle godine, techno se približio široj masi ljudi. Festivali poput EDC-a i Tomorrowlanda su u ranim dnevnim terminima ugostili neka popularna techno imena na glavne pozornice, a da će se taj trend nastaviti te proširiti potvrdila je Ultra koja je u respektabilan termin na mainstageu, nešto prije zalaska sunca stavila Charlotte De Witte. Iako techno po danu nema isti “feeling” kao po noći, Charlotte De Witte se odlično snašla u ulozi i odradila snažni set te nemamo sumnje da će biti prilike za još techno zvuka na velikim pozornicama festivala koji okuplja širok spektar elektroničke glazbe.

Video pogledajte ovdje.

Osim Charlotte De Witte, ni jedan isključivo techno DJ nije nastupao mainstageu, ali mjesta je bilo za trenutno jedna od vodećih house imena – Dom Dollu i Vintage Culturea koji su odradili B2B set. Ostatak skupocjenih EDM imena na glavnoj pozornici Ultre, koketirali su za raznim podžanrovima, a kroz njihove setove nerijetko su provlačili i “Big Room Techno” te “Future Rave” trake s kojima se techno zvuku otvaraju vrata velikih pozornica. Novo otkriće ovogodišnje Ultre je “EuroRave” zvuk koji je se prema riječima DJ-eva nalazi između Eurotrancea, trancea i techna. 

Iako je do sada bio slučaj da se u Miamiju otkrije najviše novih ID-ova, ova godina po tom pitanju je bila slaba. No svakako smo dobili uvid u neke trake koje ćemo slušati po svim partyjima i festivalima do kraja godine, a sudeći po broju puštanja na Ultri to su John Summit – “Where You Are”, Skrillex & Fred Again – “Rumble”, Fred Again – “Jungle”, Calvin Harris & Ellie Goulding – “Miracle”, Meduza – “Everything You Have Done”, HI-LO – “Kronos”, Fideles – “Night After Night”, “Age of Love”…

Kada se iz godine u godinu bukiraju ista imena, može doći do zasićenja, no kako bi se stvari i dalje osjećale svježima Ultra je ove godine pripremila brojne ekskluzivne nastupe i B2B setove. Maceo Plex B2B Michael Bibi, Luigi Maradona B2B Roberto Capuano, Eric Prydz Presents HOLO, Dom Dolla B2B Vintage Culture, HI-LO B2B Testpilot, Adam Beyer B2B Cirez D, Carl Cox Hybrid, Stephan Bodzin Live, Kx5…Upravo neke od ovih kombinacija su pružile najbolje setove vikenda, a u nastavku izdavajmo nekoliko njih već dostupnih na YouTubeu.

sonus 1
Vezani članci
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
brejcha 1
Galeb Nikačević otkriva svijet lako dostupnih halucinogenih biljaka koje rastu po šumama i gorama Srbije.
sonus 2