Skip to main content
  • 10.08.2020.

Goldie – 25 godina albuma Timeless

Timeless. (adjective)
/ˈtaɪm.ləs/

“Something that is timeless does not change as the years go past.”

Piše: 

Svako desetljeće se ponosi rođenjem nekog novog žanra koji je svojom popularnošću i utjecajem kreirao nove glazbene standarde, dosta često sticajući svevremenski status.

Za devedesete se pak može reći da su vjerovatno bile najeksperimentalno nastrojene godine dvadesetog stoljeća što je rezultiralo pojavom suludog broja, kako izvođača i bendova, tako i najrazličitijih (pod)žanrova; od metala, preko hip-hopa, elektroničke glazbe, raznih crossover-a, pa čak i pregršt revival pokreta… devedesete su zbilja pružale more toga (ne uvijek nužno kvalitetnog).

No ipak, dok je clubbing muzika varirala od države do države, londonska underground scena je počela malo po malo kreirati svoj novi zvuk. Kako se hip-hop iz Bronxa počeo širiti po Americi, a onda i na cijeli svijet, britanski DJ-evi su već debelo bili pod njegovim utjecajem. Čak su vremenom počeli umiksavati popularni house sa ‘izlomljenim’ ritmom rap glazbe koji vuče korijene iz funka, što je naknadno producentima dalo ideju da sempliraju samo te ritmove iz originalnih pjesama (primarno “Amen, Brother” od benda The Winstons iz 1969. godine). Taj ritam je danas široko poznat pod imenom ‘Amen Break’, koji je na kraju bio zaslužan za kreaciju kompletno novog žanra – jungle. Nakon kraćeg vremena, taj zvuk dolazi do ušiju mladog grafitera i breakdancera Clifford Joseph Price, svima dobro znanog kao Goldie, koji ni u najluđim snovima nije mogao očekivati koliko će mu ta muzika promjeniti život.

Veoma ubrzo, Goldie se baca na posao i počinje izbacivati svoje prve single-ove 1992. godine, poput trake Killa Muffin koja je odmah počela plijeniti pažnju raznih ljudi sa scene. Tri godine kasnije, točnije na 31.07.1995., izbacuje album prvijenac koji će stečenim uspjehom nemjerljivo naglasiti simboliku svog imena Timeless. Drugim riječima, Goldiev dupli groundbreaking LP postaje svevremenski, ne samo iz razloga što je prvo jungle izdanje koje je steklo platinumski status, već također što će album tu glazbu staviti pod reflektore, te time direktno utjecati na popularizaciju žanra koji je živio samo u teškom podzemlju i na piratskim radio frekvencijama. Mladi Price je ispisao povijest bez gotovo ikakvog glazbenog predznanja, sa asistencijom producenta Rob Playford, punom kutijom njemu najdražih ploča i vizijom.

Pri prvom slušanju, svaka osoba koja je prešla prvu stvar s albuma, famoznu Goldievu signature traku Inner City Life, znala je da više ništa neće biti isto. Udaljivši se od utjecaja hardcore techna, pjesma je dobila nešto širi, čišći i jasniji zvuk od tadašnjih jungle izdanja te je kroz impresivnih dvadeset i jednu minutu trajanja konstantno održavala pažnju kombinacijom divnih ambijentalnih semplova, hrskavih breakbeat ritmova, simfonijske atmosfere i nadasve fantastičnog vokala dive Diane Charlemagne, a opet dovoljno zadržala tu ‘tminu’ grada koja iskače na rubovima ovog gospel/neo-soul/blues/funk opusa urbano preoblikovanog u jungle.

Danas, nakon tri solo studijska albuma i bezbroj EP-eva, singlova i kolaboracija, nastupa i glume, te čak prestižne MBE nagrade dobijene 2016. godine (Most Excellent Order of the British Empire), Goldie slavi 25 godina otkad je Timeless preuzeo radio valove i time zaradivši 7. mjesto na britanskoj ljestvici, koji je popločao put za sve naknadne jungle i drum’n’bass izvođače, te uz svoj label Metalheadz stvorio veliki i respektabilan community.

U čast toga, Goldie je kreirao webstranicu Timeless Capsule koja je upravo to na što i asocira – vremenska kapsula koja će nam kroz predstojeće mjesece donositi mnogo neobjavljenog i rijetkog materijala u vidu arhiviranih fotografija, snimaka i intervjua vezanih za Timeless projekt.

Uz to radi se na remasteru albuma koji će biti dostupan na vinilu, CD-u i digitalnim formatima, dok je video spot pjesme Inner City Life već kompletno remastiran. Za ovu posebnu prigodu pjesma je dobila i remix koju je odradio Peshay, jedna od starih junglist glava.

Fantastičan način za proslaviti velikih 25 koji će baciti nostalgičare u memory lane ali i privući mlađe generacije koji možda ni ne znaju za ovo revolucionarno izdanje.

Koga zanimaju detalji, registraciju za Timeless Capsule ispratite na linku: https://goldietimeless.com/

written by Re:tro flava

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 2