Skip to main content
  • 28.06.2017.

Hawtin: Poznajte svoju prošlost, ali krčite sami sebi put

Možeš ga voljeti, voljeti manje, biti indiferentan ili prezirati, ali činjenice ostaju – Hawtin svakako stoji za novo i što je stariji sve više naginje eksperimentu. U travnju je tako pošao na obalu Kalifornije i na Coachelli debitirao novi show CLOSE – Spontaneity and Synchronicity.


Ovaj audio-vizualni spektakl pokazuje da je gospodin Hawtin produkt svoga trenutka u vremenu i da razumije kako industrija funkcionira, da shvaća kako je svijet degradirao iz biti, preko imati u vidjeti. No ono ponuđeno oku ne mora u ni jednom trenu značiti da su drugi aspekti iskustva zanemareni. Za Richieja samoga, koji se pojavio na prvoj Coachelli 1999. pod svojim imenom i alteregom Plastikman, također znači evoluciju, jer je ogolio opremu, ostavljajući ujedno i vizualno isksutvo kojime pušta prisutne u ono što se događa u DJ kabini. Edukacija i razvoj oduvijek su bili dio priče iako u ranijim danima nisu bili ovoliko strukturirani. Kako se u početku baš nije uklapao u ničiji narativ, s kolegom Johnom Acquavivom osniva vlastiti label Plus8 1990. u Windsoru, i njegov nastanak komentira:

"Bili smo zapravo prisiljeni stvoriti vlastiti label, jer se nismo uklapali u ničiju malu zajednicu. Bili smo povezani s detroitskim technom i mnoštvom njihovih labela no uvijek smo nekako stršali pa smo jednostavno pomislili: "Hajdemo ovo napraviti sami. Siguran sam da postoje i drugi koji, baš kao i mi, osjećaju da se ne uklapaju. Hajdemo pomoći i njima da razviju svoja izdanja i hajdemo ih izdati…" Ovo se pretvorlo u petlju učenja i feedbacka i osobni rast kroz rasprave s umjetnicima s labela zašto su nešto odlučili učiniti baš na ovaj način.

U samoj prirodi techna je da se kreće i prihvaća nove tehnologije, pa tako ideja purizma nadolazi kao neobična. No Hawtin napominje kako techno sada ima povijest i da je do neke mjere formaliziran, stoga je dio njegove misije ujedno i da mladim umjetnicima omogući pristup novoj tehnologiji i da im pruži mogućnost da nađu svoj osobni zvuk a ne da zaglave u nekoj zastarjeloj ideji techno prototipa.

"Napravili smo to na ovaj način jer su se pojavili alati kojima je to postalo dostupno. To su bili jeftini alati koje si za 50$ mogao pokupiti u zalagaonici i pokušali smo ih preliti sa što je više moguće vlastitih ideja. Tako da je važa poruka mladim ljudima da budu inspirirani onime što je bilo ranije i da razumiju to, ali da paralelno sami sebi krče put. Ima toliko mnogo mogućnosti da se zaista radi o pronalaženju vlastitog puta kroz tehnologiju kako bi naglasili svoj glas, radije nego slijeđenje neke uvriježene ideologije."

 

Za iskustvo iz prve ruke Richiea možeš uhvatiti na ovogodišnjem Sonusu. koji će se od 20. do 24  kolovoza održati na zrćkoj plaži.

defected zagreb mobile
Vezani članci
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
wls 20 mobile
Honey Dijon, David Morales i François K samo su neki od poznatih aktera koji su sudjelovali u stvaranju novog dokumentarca.
sonus 2