Skip to main content
  • Matthew Herbert
  • 29.09.2012.

Herbert na čelu BBC-ove radionice zvukova

The BBC’s Radiophonic Workshop je bio odjel BBC-a zadužen za stvaranje zvukova, podloga i tematskih pjesama za sve emisije ovog medijskog giganta, od 1958. do 1998. godine, a sada, u 2012. se ponovno otvara s Matthewom Herbertom na čelu.

Piše: 

Naslovna foto

Matthew Herbert

1958. godine otvoren je ovaj odjel BBC-a kako bi se radili jinglovi, efekti i podloge uglavnom za radijske emisije, a s jačanjem televizije kao medija, naravno da se preoblikovalo i u radionicu zvukova za TV, gdje je upotreba elektronike najupečatljivija ukoliko poslušate originalnu temu serije Dr Who.

Zatvoreno je 1998. godine, a službeno se ponovno otvara ove godine, i to samo u digitalnom obliku, bez ijednog člana nekadašnje radionice zvukova, a s Matthewom Herbertom kao kreativnim direktorom na čelu, DJ-om i producentom iznimnog talenta i širokog opusa.

{youtube}75V4ClJZME4{/youtube}

Matthew Herbert čini se samo kao logično riješenje za ovu poziciju. Poznat kao producent koji je napravio cijeli jedan album od zvukova iz kuhinje ili, nedavno, prateći svinju od njezinog rođenja do njezinog klanja, ali i kao producent albuma svojoj ženi Dani Siciliano, ili pak nekadašnjoj vokalistici grupe Moloko, superpopularnoj Roisin Murphy na njenom prvom solo albumu.

S njim će surađivati sedmoro ljudi, što kompozitora, tonaca, dizajnera zvuka, producenata, tehnologa, i sl. (spominju se imena poput Mica Levi iz Micachu and the Shapes), a s kojima mu je cilj istraživati i implementirati nove načine izvedbe i prezentiranja zvuka i muzike. Kako sam kaže, nema boljeg načina za to nego okupiti ljude koji izrađuju novu tehnologiju koja stalno napreduje, i ljude koji se bave glazbom i tu tehnologiju implementiraju u svoj rad, kako bi se posvetili riješavanju i odgovorima koji se traže u modernom svijetu.

Čime se radionica bavi možete poslušati OVDJE.

brejcha 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
sonus 1
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk