Skip to main content
  • Muzika kao droga
  • 26.09.2012.

Hipnotička glazba kao ‘digitalna droga’

Kuda sve ide ovaj svijet pokazuje još jedan zanimljiv primjer, koji dolazi iz UAE, pokušaja zabrane tzv. hipnotičke glazbe koja, prema riječima znanstvenika, iako bez tvrdog dokaza, na ljude djeluje poput kokaina, ekstazija ili kanabisa.

Piše: 

Naslovna foto

Muzika kao droga

Policijski znanstvenik iz Dubaia traži zabranu hipnotičke glazbe jednaku onoj zabrani droge.

Dr Sarhan Al Meheini, zamjenik direktora Policijske Akademije Znanosti u Sharjahu, smatra da bi ‘binauralne beatove’ trebalo tretirati jednako kao i ekstazi ili kanabis, što bi značilo da bi uskoro slušatelji takve glazbe mogli završiti u zatvoru ukoliko policija pronađe takav glazbeni file na njihovom telefonu ili računalu.

Binauralni beatovi se obično koriste kako bi se postigla promijenjena stanja svijesti, pri meditaciji, razbuđivanju ili, pak, uspavljivanju, ali mnogi producenti tvrde da takvi zvukovi mogu dovesti i do stanja sličnom onog koje ima droga na mozak. Zasad nema znanstvenog dokaza na to, i mišljenja su podijeljena, ali Dr Al Meheini tvrdi da je takva glazba prijetnja društvu.

Bitno je da upozorimo javnost i da se pokrene kampanja osviješćivanja ljudi.’, kaže doktor, ‘Već je rašireno po svijetu, a može se downloadati i u Ujedinjenim Arapskim Emiratima i slušati među studentima. Zasad nije ilegalno, ali bi trebalo biti jer predstavlja opasnost za društvo‘.

{youtube}21yPF0a8oeo{/youtube}

Američka kompanija I-Doser (o čemu smo vam već PISALI) na svom sajtu ima stvari s imenima poput cocaine, opium i peyote, a mogu se kupiti za svega 3.25 dolara po pjesmi. Stranica nije blokirana. Tvrtka također ima stvari koje navodno pospješuju orgazam, kao i koje slušatelje vode kroz ‘vrata pakla’. YouTube je pun primjera mlađe ekipe koja ima napadaje uslijed slušanja takve muzike. I-Doser je proveo istraživanje među svojim konzumentima i došao do rezultata da petina, ili 17 posto slušatelja nema nikakvog efekta.

Binauralni beatovi, kada tonove raličitih frekvencija puštenih kroz svako uho, mozak percipira kao treći, fantomski zvuk, nisu nikakva novost. Otkrio ih je još davne 1839. njemački fizičar – Heinrich Wilhelm Dove, no javnost nisu zainteresirali ponovno do 1970. godine.

Ovaj primjer pokušaja zabrane digitalnog zvuka prvi je takav poznati slučaj u svijetu. Tu očito nečega ima, no hoće li se to proširiti i hoće li ljudima jednostavno biti dovoljno staviti svoj mp3 player na uši kako bi se ‘napušili’…ostaje nam čuti…

brejcha 1
Vezani članci
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
soul gravity mobile
Na YouTubeu se pojavio rijedak dokumentarac o techno sceni iz 1995. godine koji donosi uzbudljive uvide.
sea star desk