Skip to main content
  • Universal
  • 23.02.2012.

Hoće li Universal kupiti EMI?

Najveća svjetska izdavačka kuća Universal namjerava napraviti ono što nije uspjelo Warner Musicu prije 12 godina.

Piše: 

Naslovna foto

Universal

Universal kao najveća svjetska izdavačka kuća poslala je Europskoj komisiji u Bruxellesu na razamatranje novi prijedlog udruživanja s britanskim EMI-jem s kojim bi u pojedinim europskim zemljama ostvario čak 50% dobiti od prodaje glazbenih albuma. Universal je već ponudio 1.2 milijardi funti za preuzimanje britanskog poslovanja, no Europska komisija mora još preispitati navode oko tržišnih udjela koje prikazuju obje izdavačke kuće i obećanje od strane Universala da će objaviti natječaj za izvršnog direktora EMI-ja koji bi odgovarao njima, ali i veću distribuciju materijala nezavisnih izdavačkih kuća te novih izdanja i projekata.

Universal se može osloniti i na prešutnu podršku Sonyja, drugog u izdavaštvu, koji čeka svoje odobrenje za preuzimanje EMI-jevih tekstopisaca za 1,3 milijarde funti.
Impala, organizacija koja predstavlja Europske neovisne glazbene kompanije, pozvala je regulatore da blokiraju dogovore, jer će se kako tvrde smanjiti konkurencija i dati prednost zajedništvu ovih izdavačkih kuća na on-line tržištu, što će na kraju rezultirati povećanjem cijena, reduciranju nove glazbe, manjim kulturološkim razlikama i manjem izboru za potrošača.

Ishod pregovora očekuje se za mjesec dana 23. ožujka

sonus 1
Vezani članci
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zagreb mobile
Pariška koncertna dvorana za dvije tisuće posjetitelja – L’Olympia – u 131 godinu dugoj povijesti ugostila je i Paul Kalkbrennera
defected zg desk