Skip to main content
  • 5.09.2016.

Ibiza će zabraniti gradnju novih open air lokacija i beach barova!

U desnom kutku Španjolske postoji jedan otok, u posljednjih nekoliko desetljeća u potpunosti posvećen svemu sintetičkom, mašinskom, glazbenom i plesnom.

 
Ime mu je Ibiza, a manifest da danonoćno pleše, služeći kao ušće elektroničara diljem svijeta. Kamen koji viri iz balearskog mora postao je lansirna rampa nebrojenih karijera, inspiracija onima koji su došli kao klinci s očima punim zvijezda ne bi li kasnije ovu stelarnu kvalitetu preselili i za globalne pulteve. I Ibiza je bila jaka, i Ibiza je rasla, ali sve što nekontrolirano raste u jednom trenu u espanziji počne gubiti neke esencijalne osobine i povratnom spregom mijenja svoju srž. Priče o tome što golemi priljev plesnog turizma čini otoku već su stara vijest i poduzeto je već nekoliko koraka kako bi se regulirala šteta i omogućio održivi razvoj bez uništavanja prirodnih resursa, no stiže i aneks.

 
Lokalne vlasti San Antonia, jedne od najpopularnijih ibiških clubbing destinacija, pokrenule su novu inicijativu kojom bi se spriječilo otvaranje novih beach klubova ili open air objekata na lokaciji.
 
Kako prenosi Diario de Ibiza, činovnici lokalnog vijeća su se sastali prethodnoga tjedna nebi li raspravili ovaj problem i jednoglasnom odlukom (uz jednog suzdržanog) prihvaćen je prijedlog koji još treba potvrditi centralno vijeće Ibize, a ticat će se kako navode "novih rezidencijalnih lokacija s sekundarnim glazbenim aktivnostima i novih opena air lokacija s glazbenom aktivnosti, poznatijima kao beach klubovima". Kao centralni argument za odluku navodi se domaća populacija San Antonia kojima "je poremećen svakodnevni život, i ne mogu se odmoriti ni danju ni noću".
 
Činovnik za urbano planiranje i aktivnosti, Juanjo Ferrer, navodi: "Buka je jedno od najvećih problema za stanovnike otoka. Glazba koja svira u svako doba dana i noći na svakome kutku, i u urbanim područjima i u prirodnim. Čitave plaže su postale chill out područja s DJ-ima, restorani na meniju imanju techno setove, hoteli su konvertirani u open air klubove itd. Posljednjih godina razni zakoni i regulative daju sve više i više slobode ovim turističkim lokalitetima, dozvoljavajući njihove sekundarne aktivnosti".

 
Bude li ovaj zakon prihvaćen San Antonio će biti druga ibiška općina koja je na snagu stavila zabranu. Santa Eulalia na istoku otoka popločila je već put 2013. Možda je ovo ispravno rješenje, možda postoji neko koje još ne vidimo, ali logičnim korakom bi se činilo odvojiti rezidencijalna područja od onih namijenjenih turizmu i zasićenju apetita plesača koji dolaze iz svih zakutaka svijeta. No svatko čisti pred svojim pragom i Ibiza čini se radi baš to i moguće je da će ovo ograničenje poslužiti očuvanju integriteta već postojećih lokacija.
 
sea star mobile
Vezani članci
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
sonus 1
Poznata radijska voditeljica i utjecajna figura scene Annie Mac u kraćem dokumentarcu priča s Fatboy Slimom koji otkriva najsočnije detalje iz svoje karijere
brejcha 2